Európai kisebbségi szervezet is támogatja az erdélyi autonómiát

A Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN) határozatban szólítja fel Románia és Szlovákia kormányát a kisebbségi jogok betartására.
Hirdetés

Az Európai Unióban működő kulturális és területi autonómiák legjobb gyakorlatainak alkalmazását, a régiók történelmi, kulturális, nyelvi, vallási és hagyományos értékeinek figyelembe vételét kéri Romániától és Szlovákiától az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója (FUEN). Az európai kisebbségi ernyőszervezet erről az RMDSZ, a felvidéki Magyar Közösség Pártja és a Magyar Polgári Párt javaslatára Görögországban, szombaton, 2015. május 16-án tartott éves közgyűlésén fogadott el határozatot.

Az egyhangúlag elfogadott határozat kéri a két ország kormányát: biztosítsák a szubszidiaritás, a regionalizmus, az önkormányzatiság elveinek alkalmazását, figyelembe véve a nyelvi, etnikai alapú diszkriminációmentesség elvét, megértéssel reagáljanak, ha a nemzeti kisebbségi csoportok nagyobb szabadságot igényelnek a saját ügyeik önálló intézésében, folytassanak párbeszédet a nemzeti kisebbségek képviselőivel az autonóm igazgatásra vonatkozó jogos igényeikről.

A FUEN kéri továbbá, hogy az ország közigazgatási-struktúrájának vagy bizonyos állami intézmények kialakítása során vegyék figyelembe a történelmi régiók kulturális, nyelvi, vallási és hagyományokban jelentkező értékét, fontolják meg és kövessék az Európában működő kulturális és területi autonómiák legjobb gyakorlatait, mint például a finnországi svédajkú közösségét, az olaszországi Dél-Tirol és a német-dán határvidék példáját és további kedvező megoldásokat.

Vincze Loránt, a FUEN alelnöke, az RMDSZ külügyi titkára ezzel kapcsolatosan elmondta:  „A magyar közösség nem közbiztonsági kockázatot jelent, hanem államalkotó tényező, amely békében, párbeszéddel, politikai eszközökkel, de határozottan küzd egy olyan intézményrendszer felállításáért, amely a megszerzett jogainkat szavatolja, minőségi anyanyelvű oktatást biztosít, kulturális javakat állít elő, gazdaságilag és társadalmilag fejleszti a magyarlakta vidékeket. A FUEN ennek a törekvésnek partnere és elkötelezett támogatója”.

A FUEN közgyűlése egyhangúlag döntött arról is, hogy az RMDSZ meghívására Kolozsváron rendezi meg 2017-es kongresszusát.

Hirdetés

Fotó: FUEN

 

Hirdetés