Moldova nem kér az egyesülést erőltető románokból

Nemzetbiztonsági okokból kitiltottak öt évre egy román aktivistát Moldovából.
Hirdetés

Kiutasítottak a Moldovai Köztársaságból egy, a Romániával való egyesülést népszerűsítő romániai aktivistát – jelentette csütörtökön az Agerpres hírügynökség. George Simiont, az Acțiunea 2012 nevű szervezet vezetőjét szerdán tartóztatták fel Chișinăuban a moldovai Hírszerző és Biztonsági Szolgálat ügynökei, majd a román határig kísérték, és öt évre kitiltották Moldovából.

A bukaresti külügyminisztérium szerint a moldovai román külképviselet felvette a kapcsolatot az ottani hatóságokkal és Simionnal is, hogy szükség esetén segítséget nyújthasson számára, de a kiutasított román állampolgár erre nem tartott igényt.

A külügyminisztérium nem kommentálta a kiutasítást, csak annyit közölt, hogy figyelemmel kíséri az esetet.

A chișinăui belügyminisztérium csütörtökön közleményben leszögezte, hogy a moldovai törvények értelmében a hatóságoknak joguk van nemkívánatossá nyilvánítani és kiutasítani az országból minden olyan külföldit, aki a nemzetbiztonságot veszélyezteti.

Az Agerpres szerint az Acțiunea 2012 nagyszabású egyesüléspárti felvonulást hirdetett szombatra Chișinăuba, és – a néhány hete kirobbant, másfél milliárd dolláros sikkasztási botrány közepette, amely miatt május elején már több mint tízezren vonultak utcára Chișinăuban – a moldovai kormány a társadalmi elégedetlenség fellángolásától tart. 

Fotó: Facebook/George Simion

Hirdetés