Megint beavatkozott Bukarest Kovászna megye életébe

Ezúttal a megyei tanfelügyelőség szakvéleménye ellenére hoztak létre egy új román osztályt.
Hirdetés

A korábban jóváhagyott négy osztály helyett öt kilencedikbe hirdet felvételit a megyei tanfelügyelőség a sepsiszentgyörgyi Mihai Viteazul Főgimnáziumban, a pluszosztály indítását az iskola közbenjárására engedélyezte az oktatási minisztérium. Kiss Imre főtanfelügyelő szerint a  beiskolázási terv módosítása nem indokolt, ezzel a lépéssel hígul a román nyelvű elméleti oktatás, míg a szakképzésben üres helyekkel lehet számolni.

Háromszéken negyvenkilenc elméleti és szakközépiskolai, valamint huszonnégy hároméves szakmunkásképző osztály indulhat a nappali tagozaton szeptemberben, a huszonnyolcas létszámú osztályokban ezen felül esetenként egy-két helyet tartanak fenn roma diákoknak, és külön helyeket biztosítanak a speciális szakoktatás számára. A tanfelügyelőség szándéka, hogy a szakoktatás irányába tolja el az arányt az elméleti oktatással szemben, mert a tapasztalat azt mutatja, szükség van jól képzett szakemberekre, míg sok diplomás fiatal, aki érettségi után nem folytatja tanulmányait, munkanélküli lesz. Valamivel több, mint kétezer jelenlegi nyolcadikos sorsáról van szó, akik hamarosan kézbe kapják a felvételi útmutatót, és megjelölhetik, hová szeretnének felvételizni, ezért fontos, hogy a kínálatban kellő súllyal legyen jelen a szakoktatás is.

A Mihai Viteazul Főgimnázium korábban is kérte az öt kilencedik osztályt, amit a tanfelügyelőség nem hagyott jóvá, mert nem látta indokoltnak, hogy a lehetséges jelentkezők létszáma fölött hirdessenek helyeket. Az iskola azzal érvelt, ha csak négy osztályt indíthat, a pedagógia szakra jelentkezőket el kell utasítania, és már tavasszal harmincegyen jelezték a megyéből, hogy ezt az osztályt választanák.
 

Hirdetés