Újabb ígéretek az észak-erdélyi autópályára

Az Országos Útügyi és Autópálya-társaság (CNADNR) szerződést kötött egy spanyol konzorciummal a Bors–Berettyószéplak-szakasz építésére – állítólag 41 napon belül kezdenek. Lássuk, mikor száguldhatunk ott 130 km/órával.
Hirdetés

Legtöbb 41 napon belül újrakezdődnek az építési munkálatok az észak-erdélyi autópálya Bors és Berettyószéplak közötti szakaszán – ígéri az az Országos Útügyi és Autópálya-társaság (CNADNR), miután hétfőn aláírták a szerződést a közbeszerzési eljárásból győztesként kikerült ISOLUX CORSAN – Corsan –Corvian spanyol vállalkozással. A hivatalos közlés szerint a cég féláron fog dolgozni ahhoz képest, amennyiért 2005-ben vállalta azt a munkálatokkal versenytárgyalás nélkül – vélhetően az ország NATO-csatlakozásáért cserében megbízott – amerikai Bechtel vállalat, akik csak egy tulajdonképpen a semmiből semmibe vezető völgyhidat építettek meg ezen a szakaszon.

Narcis Neaga, a CNADNR vezérigazgatója elmondta, a hátralevő szakaszon a nyertes konzorcium 2,59-2,60 millió eurót kér majd kilométerenként, áfa nélkül, azzal együtt, hogy az információs technológiai munkálatokat is elvégzi, miközben az amerikaiak ezek nélkül szerződtek le kilométerenkénti 4,33 illió euróért, szintén áfa nélkül.

Ugyanakkor – mint Neagu tájékoztatott – Nagyvárad metropolisövezetét is egy csomóponttal vélhetően Biharnál hozzákapcsolják a sztrádához. Tulajdonképpen három csomóponttal terveznek, lesz még egy – egyelőre ideiglenes csatlakozási pont – a Szilágy megyei Márkaszéken, illetve egy a Bihar megyei Terebesen.

A bihari csomópontot a szakhatóság vezetője szerint összekapcsolják Várad épülő körgyűrűjével – elmondása szerint erről már egyeztettek a helyi hatóságokkal. A cél, hogy ne legyenek párhuzamos útvonalak, illetve szeretnék zökkenőmentessé tenni a forgalmat.
 

Hirdetés