Parlament – Johannis: 1–0 az erdőmeccsen

Elutasították a szakbizottságok, hogy a parlament újratárgyalja az erdészeti törvény azon cikkelyeit, amelyeket az államfő kifogásolt. A civilek ismét szervezkednek.
Hirdetés

A román parlament jogi, mezőgazdasági és környezetvédelmi bizottságai elutasították ma, május 12-én az államelnök azon kérelmét, hogy a februárban elfogadott erdészeti törvény négy cikkelyét újratárgyalják – tudatja az RMDSZ mai közleménye. 

A Mediafax szerint a PSD és az RMDSZ 35 képviselője szavazott az újratárgyalás ellen, a PNL 21 honatyája az újratárgyalás mellett. A PSD honatyái azon az állásponton voltak, hogy a törvényt korábban már megtárgyalták, tehát egyből arról kellene  most szavazni, hogy elfogadják-e vagy elutasítják az államfő újratárgyalási kérelmét, míg a PNL azt szerette volna, ha pontról pontra megtárgyalják az államfő kéréseit, és szót adnak a civileknek, illetve a Versenytanácsnak. 

A nagyok oligopóliumban terjeszkednek, a kicsik csődbe mennek

„Az államelnök újratárgyalási kérései között a harminc százalékos monopolellenes kitétel is szerepelt. Tekintettel arra, hogy jelenleg három nagy piaci szereplő uralja a hazai fapiacot, elmondhatjuk, hogy már ma oligopólium van ebben az iparágban. Nem engedhettük meg, hogy ezek közül bármelyik is tovább terjeszkedjen, hisz már most is komoly gondokkal szembesülnek a kis és helyi termelők, a nagy piaci szereplők hatására mesterségesen nőttek meg az árak, és nehezen jutnak nyersanyaghoz. Ez pedig a helyi kis és közepes vállalkozások, munkahelyek megszűnéséhez vezethet” – mondta Korodi Attila a bizottsági vitán. 
 
Az államelnök által kifogásolt cikkelyek között az is szerepelt, amely előírja, hogy a tíz hektárnál kisebb területtel rendelkező erdőtulajdonosok nem kötelesek erdészeti tervet készíteni. Ezzel kapcsolatban Korodi hangsúlyozta, hogy az erdőtulajdonosok továbbra is kötelesek őriztetni az erdőket, és az új erdészeti törvény megengedi évente három köbméter fa kitermelését.
 
„A mai szavazás az utolsó előtti lépés az erdészeti törvény elfogadásában. A bizottságoknak az újratárgyalást elutasító jelentéséről a képviselőház plénuma szavaz majd. Amennyiben a plénum is elfogadja az újratárgyalás elutasítását, az államelnöknek kötelessége lesz kihirdetni a törvényt” – nyilatkozta az erdészeti törvény elfogadásához kapcsolódó parlamenti eljárásról Molnár Zsolt képviselő, aki hozzátette: ritkán történt meg, hogy ilyen esetekben a plénum visszafordította volna a bizottság véleményét.
 
A parlament korábban a civil és szakmai szervezetekkel való egyeztetés és hosszas parlamenti vita után idén fogadta el az erdészeti törvény módosítását.

A természetvédő civil szervezetek azért bírálták 

a parlamenti bizottságok keddi eljárását, mert nem tudták kifejteni a véleményüket, és az lett volna a demokratikus, ha az államfő kéréseit is megtárgyalják, még ha a civilek nem értenek egyet mindegyikkel – nyilatkozta Liviu Mihaiu, a Mentsétek meg a Dunát és a Deltát Egyesület elnöke. Mihaiu annál felháborítóbbnak tartja a bizottságok eljárását, hogy korábban megígérték a civil társadalomnak, hogy meghallgatják a kéréseit.
 
Mihaiu azt ígérte, az újratárgyalási kérelem plénumbeli vitáját a civil szervezetek az ülésterem erkélyeiről fogják követni, és folytatni fogják a múlt szombaton indított utcai tiltakozásokat is. A civilek követeléseit itt foglaltuk össze.

Hirdetés