A Szent László Napok június végén meghódítja a váradi várat

A harmadik Szent László Napokat idén először a lovagkirály egykori sírhelyéül is szolgáló nagyváradi várban szervezik meg.
Hirdetés

A június 25–28. között esedékes Szent László Napok az első olyan nagyszabású, több tízezer embert megmozgató rendezvény, melyet a váradi városvezetés beenged a jelenleg is restaurálás alatt álló várba – közölték a hírt a rendezvény szervezői a helyszínen rendezett sajtótájékoztatójukon. A rendezvényt az önkormányzat tízezer lejjel és a vár ingyenes használatba adásával támogatja.

A programot igyekeztek a történelmi helyszínhez igazítani, ugyanakkor összeállításakor abból a kérdésből indultak ki, hogy

milyen jövőt képzelnek el Nagyvárad számára.

Az elő-rendezvények sorában éppen ezért idén is lesznek zöld programok: szemétgyűjtés, virágültetés, bicikli- és gyalogtúra. A megnyitón a Fonó zenekar lép fel népi elemekkel tarkított barokk kamarazenével. A négy nap során műfajban változatos zenészek váltják egymást a várudvarban felállított színpadon, illetve az alternatív helyszíneken. Fellép Heinczinger Mika, a Misztrál együttes egyik alapító tagja, a Hollóének Hungarica régizenei együttes, Vesztergám Miklós tárogatóművész, a Loyal, az idén 70 éves Hobó, a Kolozsvári Magyar Opera és Filharmónia művészeiből alkotott Operettisimo, a Hooligans, a Ghymes, valamint Zorán.

A kulturális programok közül kiemelhető Cey-Bert Róbert Gyula könyvbemutatója, dr. Ütő Gusztáv képzőművész performansza, Csukás Mátyás, az Erdélyi Magyar Csillagászati Egyesület tudományos titkárának előadása, Székely Zoltán művészettörténész és Lakatos Attila történész előadása Szent László királyról, Berecz András ének- és mesemondó előadása, Csíki Ibolya és Hajdú Géza színművészekkel való kerekasztal-beszélgetés, továbbá  

Szent László koponya-maradványának vizsgálatáról szóló beszélgetés.

Hirdetés

A szervezők elmondása szerint lesz még kézműves vásár, gyermekeknek szóló program, íjászat, solymászat, sör- és borkóstoló, távcsöves égkémlelés, képzőművészeti kiállítás, és sportprogram.

A főszervező Szent László Egyesület partnere többek között a Partiumi Keresztény Egyetem, a Moszkva Kávézó, a Partiumi Magyar Művelődési Céh, Dél-Bihari Gazdák Egyesülete, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács és az Erdélyi Magyar Néppárt.  

Hirdetés