Nálunk is felmerült a vasárnapi zárva tartás lehetősége

Két PNL-s honatya állt elő az ötlettel, mely Magyarországon már egy ideje működik: zárják be vasárnaponként a nagy bevásárlóközpontokat.
Hirdetés

Zárva tartásra kötelezné vasárnaponként és ünnepnapokon a 2500 négyzetméternél nagyobb hipermarketeket két liberális törvényhozó, akik módosító indítványt terjesztettek be a parlamentben.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL) két képviselője, Nini Sapunaru és Tinel Gheorghe azzal indokolták indítványukat, hogy ennek köszönhetően fellendülhetne a hagyományos kereskedelem. A romániai RFI rádió hétfői tudósítása szerint gazdasági elemzők fenntartásaikat fejezték ki a kezdeményezés sikerével kapcsolatban. A honatyák szerint a zárva tartásra kötelezés azért is lenne hasznos, mert

a vásárlók több időt töltenének a családban vasárnap, és több idejük maradna a mozgásra és egyéb szabadidős tevékenységre.

A honatyák a 2009/321-es törvényt akarják módosítani úgy, hogy a kiskereskedelemben tevékenykedő, 2500 négyzetméternél nagyobb, élelmiszereket és nem élelmiszereket áruló üzletek kötelező módon zárva legyenek vasárnaponként és ünnepnapokon.

A képviselők úgy vélik, hogy a kötelező zárva tartás arra kényszerítené a vásárlókat, hogy a napi és heti vásárlást munkanapokon vagy a hétvége első felében végezzék el. Szerintük a törvénymódosításnak kedvező hatása lenne a mezőgazdasági termelőkre, akik több árut tudnának eladni a hagyományos piacokon, és így a hazai termelők nagyobb támogatásban részesülnének, akárcsak a kis boltokat működtetők.

Hirdetés

Constantin Rudnitchi gazdasági elemző szerint a törvénymódosítást azonnal nem lehet alkalmazni, hiszen féléves-egy éves átmeneti időszakra lenne szükség, amíg a kis boltok megerősödnek, és megfelelő

alternatív kínálatot tudnak kínálni a vásárlóknak arra az esetre, ha valóban zárva tartásra kötelezik a hipermarketeket.

Az elemző szerint az is gondot jelent, hogy a kistermelők közül, akik sokan a zöldségpiacokon maguk értékesítik árujukat, kevesen fizetnek adót, így előbb az államnak kellene megoldást találnia arra, hogy növelje a piaci kereskedelemben résztvevők adófegyelmét. 

Hirdetés