Egy hónap múlva megismételhetik a váradi népszavazást

Igaz, törvényesen nem biztos, hogy megtehetnék, de Ilie Bolojan polgármester eltökélt.
Hirdetés

Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere ma rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be: június 14-én megismételik a Várad és Szentmárton fúziójáról szóló népszavazást, de csak Nagyváradon, mivel a községben érvényes volt a referendum. Mint ismeretes, Nagyváradon csak a választók 19,6 százaléka (37.290 személy) élt szavazati jogával. Az érvényességhez legalább 56.825 szavazó kellett volna. A leadott szavazatok mintegy 95 százalék támogatta a fúziót.

Az Erdon.ro beszámolója szerint a sajtótájékoztatón Bolojan elismerte, hogy a népszavazása vonatkozó jogszabály nem fogalmaz világosan, viszont rámutatott: épp ez adja meg a lehetőséget az ismétlésre. Arról, hogy miként járjanak el az újabb népszavazás megszervezésével, az Állandó Választási Hatóságtól kérnek konkrét felvilágosítást.

Bolojan azt is kifejtette, a második referendum eredményességéhez szükség van a PSD és az RMDSZ választóira is, mely pártokat arra fogja kérni, hogy magyarázzák el választóiknak, melyek az előnyei a fúziónak. Az újabb kampány az elöljáró szerint nem fogja túlságosan megterhelni a város büdzséjét, mivel a már meglévő szóróanyagokat fogják használni. Azonban még több lakossági fórumot fognak szervezni városszerte.

Fotó: Erdon.ro

Hirdetés