Előadótermet foglaltak a kolozsvári diákok

A pszichológia kar egyik amfiteátrumába vette be magát 50 egyetemista: több pénzt kérnek az oktatásnak, és több beleszólást a diákoknak.
Hirdetés

Mintegy 50 egyetemi hallgató foglalta el a Babeş-Bolyai Tudományegyetem pszichológia karának egyik előadótermét csütörtök este – tudósít a Ziua de Cluj. A hírportál megjegyzi, hogy ez az egyetem több mint 39 ezres diáklétszámának alig 0,00128 százaléka.

A hallgatók enni- és innivalóval, takarókkal, laptopokkal, szervezeti molinókkal és rollupokkal, valamint egy gitárral szerelkeztek fel, és eltökéltek, hogy a teremben maradnak egész éjszaka, akár pénteken 14 óráig, amikor az első kurzust kellene tartani a teremben az esti elfoglalás után.
 
A diákok legfőbb követelése százalékos: kérik az állami költségvetés 6 százalékát az oktatásügynek, ahogy azt a törvény is előírja, de sosem teljesült, és 25 százalékos arányt kérnek az egyetem rektorát és dékánjait megválasztó elektorok között. Beleszólást kérnek a tanszéki tanácsok munkájába is, mivel ott döntenek a curriculumról és a tantervekről.
 
A teremben lévő diákok tisztában vannak azzal, hogy a tanügyminiszter új oktatási törvényt ígért év végéig, akciójukkal biztosítani szeretnék, hogy ez meg is fog történni.
 
Occupy UBB
 
Egyetemfoglalás a BBTE-n | Fotók: Andra Miclăuş‎
 
Követelik továbbá az ösztöndíjak emelését, főként a szociális ösztöndíjak összegét, beruházásokat kérnek új bentlakások és menzák építésére, valamint a meglévők felújítására és korszerűsítésére, diákközpontú oktatást és olyan tananyagot kérnek, amely megfelel a piaci követelményeknek és az ő igényeiknek.
 
Szeretnék, ha őket is bevonnák az oktatás minőségbiztosítási folyamataiba, és hogy a minisztérium és az egyetemek tartsák tiszteletben a diákok jogállását, illetve az ebben foglalt szólás- és véleményszabadságot. Ezt azért vették be a követelések sorába, mert úgy látják, egyre több egyetem szankcionálja a bírálatokat megfogalmazó diákokat.
 
Amennyiben a követeléseiket nem hallgatják meg, országos szinten is nagyszabású akciót vesznek fontolóra – nyilatkozta Oana Onicaş, a BBTE diákszervezetének (OSUBB) elnöke. Rajta kívül a követeléseket a közgázas hallgatók szervezete, a pszichológia hallgatók, az európai tanulmányokat hallgatók, a műegyetemi hallgatók, a képzőművészetis hallgatók és a gyógyszerészetis hallgatók szervezete fogalmazta meg.
 
A kolozsvári diákok mai akciójukkal csatlakoznak a konstancai, a galaci, a temesvári és a suceavai hallgatók hasonló akciójához.
 
 

Hirdetés