Diáknapok a grundon

A Pál utcai fiúk megvolt? Kipróbáltad volna utána, milyen a méta? Éledezik a baseball elfeledett magyar kistestvére.
Hirdetés

Három éve része a méta a kolozsvári diáknapos versenysorozatnak. Nem csoda, ha utoljára gyerek- vagy kamaszkorunkban hallottunk a métáról, amikor A Pál utcai fiúkat olvastuk, a játék ugyanis a 19. században vált népszerűvé, a 20. századra sikerült etűnnie.

Nem túl gazdag métatörténeti források II. Lajos korabeli forrásokra hivatkozva állítják, hogy már a lovagok is játszottak ilyen jellegű labdajátékot, de az nem hasonlított a 19. században a diákkollégiumokban hódító játékra. Amely viszont nagyon is hasonlít a már világszinten is egyre népszerűbb amerikai baseballra. A méta a városi kollégiumokból a vakációk alatt terjedt el vidéken is, ahol tovább alakultak a szabályok.
 
A lovagkorhoz annyi köze van, hogy a várháborúk emlékét őrzi, egyébként a harci eszköz mindössze egy 60-70 centi hosszú faütő, amellyel az ütőjátékos ma már leginkább teniszlabdákat üt az elfogó játékosok irányába. A fogók a 6-7 állomás (vár) határolta területen belül állnak, az ütést végző csapat tagjai pedig addig szaladhatnak állomásról állomásra, ameddig a labda nem kerül vissza a dobójátékoshoz.
 
Méta a KMDSZ Diáknapokon
 
Megfontolás
 
 
Méta a KMDSZ Diáknapokon
 
Látványos, de nem túl sikeres ütés
 
 
Méta a KMDSZ Diáknapokon
 
Futááás!
 
Legalábbis a KMDSZ Diáknapokon dívó, egyszerűsített szabályok szerint, mert egyébként sokféle szabályzatot lehet találni. De mivel itt több tucat csapattal kell egy nap alatt lezavarni a métabajnokságot, érthető az egyszerűsítés. Ha körbeér a futójátékos, egy pontot kap, ha egyetlen ütés alatt tud körbefutni, akkor legalább hármat.
 
Fontos tehát az ütés milyensége, de legalább ennyire fontos a gyors, mégis megfontolt és összehangolt szaladás. Az a csapat nyer, amely adott idő alatt a legtöbb pontot gyűjti. A viszonylag rövid meccseket itt nem bonyolítják túl azzal, hogy például érvénytelen ütéskor szerepet cserélne a két csapat.
 
A cserkészek viszont több szabállyal teszik izgalmasabbá a játékot, úgy tűnik, a 21. században leginkább ők métáznak magyar nyelvterületen. Külön métaszabályzatot fogalmazott meg a magyarországi, a szlovákiai és a romániai magyar cserkészszövetség is.
 
Méta a KMDSZ Diáknapokon
 
Sőt: tömegfutás!
 
 
Méta a KMDSZ Diáknapokon
 
Beérkezés
 
 
Méta a KMDSZ Diáknapokon
 
Megpihenés
 
A kolozsvári Diáknapok röpke három éves tradícióján kívül Erdélyben leginkább Csíkszeredában van hagyománya a játéknak. A főként csíki diákok alkotta Mérce csapat tagjai árulták el, hogy ők már középiskolában is játszották a füves focipályán órák után vagy lyukasórákon.
 
Emiatt Kolozsváron a Mérce a mérce, tudtuk meg a taktikusan játszó FuckTúra csapattól. Tavaly a Mérce nyerte ezt a versenyszámot, és akkor igyekeztek sokat tanulni tőlük a FuckTúrások. Év közben is játszottak párszor, ami ma meg is látszott a szervezett játékukon. Kicsi ütésekkel a csapattagok felgyűltek az első állomáson, majd egy nagy ütéskor igyekeztek mind egyszerre hazafutni, hogy megtöbbszörözzék a beérkezésre kapott pontokat. 
 
A FuckTúra dobójátékosa úgy tudja, Csíkszeredán kívül Gyergyó környékén éledezik manapság a méta, amelynek boldog feltámadást kívánunk.

 

Hirdetés