Magyar rendőrök kerestetnek

Továbbra is vannak magyarok számára elkülönített helyek a rendőrakadémiákon.
Hirdetés

Meghirdették a beiskolázási helyeket a belügyminisztérium alárendeltségébe tartozó tanintézményekbe. Jelentkezni a megyei rendőr-főkapitányságon lehet. Idén is vannak magyar nemzetiségűeknek fenntartott helyek, ám mivel tavaly a vártnál alacsonyabb volt az érdeklődés, most csökkentették ezek számát.

A bukaresti Alexandru Ioan Cuza Rendőrakadémia hároméves közrendészeti és közbiztonsági szakán – melynek végzettjei rendőrtisztek lesznek – három helyet hirdettek meg magyaroknak, öt helyet romáknak és kettőt más nemzetiségűeknek (tavaly 5, 7, illetve 3 volt a helyek száma). Újdonság, hogy idén az akadémia határrendészeti szakára is lehet jelentkezni, ott két magyar, két roma és egy más nemzetiségi helyet biztosítanak. A câmpinai Vasile Lascăr- és a kolozsvári Septimiu Mureşan-rendőrbiztosképzőben – kétéves technikumi képzés – nem kimondottan magyar, hanem összesített nemzetiségi helyeket hirdettek, mégpedig előbbiben hármat (tavaly ötöt), utóbbiban kettőt, mint tavaly is. (Ezeken kívül 5, illetve 3 hely romáknak szól.)

A rendőrakadémián a magyar nemzetiséget magyar érettségivel kell bizonyítani, a biztosképzőkben valamilyen hivatalos szervezet – egyház, polgármesteri hivatal, közösségi szervezet – által kiállított bizonylattal. A fenntartott helyekre jelentkezőknek egymással kell versenyezniük, nem a többséggel, de el kell érniük a bejutási küszöböt.

Tapasztalat szerint a nemzetiségi helyekre 2–3 jelentkező jut egy helyre, ám mégsem töltik be mind ezeket, tehát 5-ös átlaggal felvételt lehet nyerni. Újdonság, hogy idén nincs felső korhatár, az alsó, a 18 év természetesen megmarad, hiszen érettségihez kötött a felvételi. Fiúknál 165, lányoknál 160 cm a magassági küszöbérték.
 

Hirdetés