„Igenekkel” változtatnák meg Nagyvárad történelmét

Érzékelhető, hogy a váradi önkormányzatnak szüksége van a magyarság támogatására is ahhoz, hogy a város és Váradszentmárton közigazgatásilag egyesüljenek, bár elég jól leplezik a szándékot.
Hirdetés

Az önkormányzat egyre intenzívebb kampányt folytat a magyarság körében is a Félixfürdőt is magába foglaló Váradszentmárton és Nagyvárad összeházasítása érdekében. Ilie Bolojan polgármester a napokban békülékeny hangvételű, bár meglehetősen elszállt érvekkel győzködte a Bihari Napló és az Erdély Online olvasóit a fúzió szükségességéről. mindeközben a kampány a virtuális nyilvános szférában a teljesen egynyelvű www.referendumoradea.ro-n és egy Facebook-oldalon zajlik.

 

 

Unguru’ Bulan te cheamă la referendum!

Posted by Referendum Oradea+Sînmartin on Monday, 4 May 2015

Ezeken népszerűsítik azokat a programokat – koncert, lakossági fórum, verseny, stb. – melyek a fúzió megvalósulását szolgálják. Magyar tartalom nem igazán található rajta, de azért érzékelhető, hogy az önkormányzatnak szüksége van a magyarság támogatására is. Ebben a videóban például Kádár Kálmán vízilabdázó beszél.

 

Kadar Kalman, de la echipa de polo CSM DIGI Oradea, are un mesaj important pentru toţi orădenii!

Posted by Referendum Oradea+Sînmartin on Tuesday, 5 May 2015

Hirdetés

 

Rajta kívül olyan ismert személyiségek kampányolnak még a fúzió mellett, mint az egyébként a PSD színeiben megválasztott Claudiu Pop prefektus, Hadrian Borcea, a Bihar megyei rohammentősök vezetője, vagy reggeli rádiós műsoráról híres Mihai Moraru.

Az egyik határozottan rosszul elsülő szlogenjük: A te szavazatod megváltoztathatja Nagyvárad történelmét (hát igen, pont ezt nem akarják a magyarok).  A napokban egyébként Bolojan lakossági fórumokon vett részt Váradszentmártonon és Nagyváradon, megkereste az embereket a külvárosi negyedekben is. Ugyanakkor szívhez szóló levelekkel tömték meg a váradiak postaládáit is. 

Az Erdélyi Magyar Néppárt a hét elején hívta fel a nagyváradi magyar lakosság figyelmét arra, hogy miért nem kell elmenni a város és Váradszentmárton község fúziójáról szóló népszavazásra. Az RMDSZ Bihar megyei szervezetének álláspontjáról annyit lehet tudni, amennyit Szabó Ödön ügyvezető elnök az MTI megkeresésére elmondott: a szövetség képviselői a népszavazás kiírásáról döntő nagyváradi önkormányzati ülésen a referendum ellen érveltek és szavaztak.

Szintén az MTI összesítése: a 2011-es népszámlálás adatai szerint a 183 ezres Nagyváradon közel 45 ezer magyar él. A Nagyváradtól délre fekvő, a várossal csaknem összeépült Váradszentmárton községhez a községközpont mellett Váradcsehi (Cihei), Hájó (Haieu), Rontó (Rontău), Betfia, Kardó (Cordău) falvak, valamint Félixfürdő (Băile Felix) és Püspökfürdő (Băile 1 Mai) tartoznak. A mintegy 8800 lakost számláló községben csupán 337-en vallották magukat magyarnak a 2011-es népszámláláson.

A népszavazást május 10-én, vasárnap 7 és 23 óra között tartják.

Hirdetés