Ponta: a bevándorlókat integrálni kell, nem hagyni, hogy meghaljanak

A román kormányfő szerint az európai országok megengedhetik maguknak, hogy bevándorlókat fogadjanak be. Magyar kollégája ezt nem egészen így látja.
Hirdetés

Elfogadhatatlan, hogy pont az Európai Unió, amely az emberi jogok tiszteletben tartásán alapszik, elutasítsa a menekülteket és tehetetlenül hagyja őket meghalni a nyílt tengeren – ezt Victor Ponta nyilatkozta az al-Dzsazírának. A pánarab hírtelevíziót idéző Mediafax hírügynökség szerint a román miniszterelnök kijelentette: az EU-nak meg kell értenie, hogy nem építhet falakat a hátrányos helyzetű országokból menekülő bevándorlók elé, hanem segítenie kell társadalmi beilleszkedésüket.

„Úgy vélem, minden európai ország megengedheti magának, hogy bevándorlókat fogadjon be, mert ők dolgozni akarnak, gyorsan beilleszkednek a társadalomba, és értéket teremtenek. Persze vannak populista és szélsőséges politikusok, akik hasznot akarnak húzni a migráció témájából, de szerintem ez ellentmond az európai értékeknek. Mindenki, aki Európába jön, és tiszteletben tartja értékeinket, az jó európai polgár” – vélekedett Ponta.

A kormányfő elmondta, érzékelhetően növekszik azon menekültek száma, akik új útvonalakon, a Boszporuszon keresztül, a Fekete-tengeren próbálnak eljutni az Európai Unióba. Emlékeztetett: kétmillió szíriai menekült van Törökországban, és ez hatalmas kihívást jelent a török állam számára.
 
Victor Ponta mindezt a Perzsa-öböl olajban gazdag országaiba tett látogatókörútja során nyilatkozta. A román kormányfő Szaúd-Arábiát, Katart, Kuvaitot, Egyesült Arab Emírségeket keresi fel, április 30. és május 5. között.
 
A bevándorlás témája Magyarországon is nagy port vert fel a közelmúltban. Orbán Viktor véleménye enyhén szólva eltér román kollégája álláspontjától: a magyar miniszterelnök szerint Európa határait meg kell védeni, akár rendészeti eszközökkel is. A magyar kormány ezért nemzeti konzultációt indított a bevándorlás témakörében.

Hirdetés