Szent László nevét viseli ezentúl a váradi központi híd

Nagyvárad önkormányzatának mai tanácsülésén a PSD kivételével minden párt megszavazta, hogy Szent Lászlóról nevezzék el a központi hidat.
Hirdetés

Bár a Bihar megyei önkormányzat illetékes bizottsága nem támogatta az ötletet, a helyi képviselő-testület kedden megszavazta, hogy Szent Lászlóról nevezzék el a központi hidat Nagyváradon. A hídelnevezésekre vonatkozó előterjesztését egyedül a PSD támadta, mely párt képviseletében Ioan Bonchiş nehezményezte, hogy nem volt közvita ezügyben – írja az Erdon.ro. Elismerte Szent László városalapító szerepét, de úgy vélekedett, a hidat a lakosok Ferdinand-hídként ismerik.

A hírportál beszámolója szerint Ilie Bolojan polgármester azzal érvelt Szent László mellett, hogy meg kell találni az egyensúlyt a magyar és a román közösség együttélésében, hogy mindenki otthon érezze magát a városban. Ugyanakkor hangsúlyozta: nem lehet arra hagyatkozni, hogy a köztudatban milyen elnevezések vannak jelen, mert akkor a Szilvásban felépült híd is annak az olasz vállalkozónak (Macio) nevét viselné, aki bár elkezdte, de be nem fejezte a híd építését.

Huszár István alpolgármester az Erdon.ro-nak azt nyilatkozta, hogy a hídelnevezéstől függetlenül nem mondanak le arról, hogy a főtérre egy Szent László-szobor is kikerüljön.

A polgármesteri hivatal MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az önkormányzati testület a város területén levő hat Körös-híd mindegyikének nevet adott. A város hídjai között lesz még Dáciáról, Decebal dák vezérről, Ovidiu Densusianu 19. századi nyelvész-néprajzkutatóról, I. Károlyról, Románia első királyáról, és Constantin Prezan első világháborús marsallról elnevezett híd is.

Fotó: oradeainimagini.ro

Hirdetés