Kevés a magyar önkéntes, nem tud egyelőre magyarul a multikulti honlap

Úgy reklámozzák Kolozsvár multikulturalitását, hogy említést sem tesznek az itt élő magyarokról. A néppárt megsértődött, a Share magyarázkodik.
Hirdetés

Share szerint csak románok és cigányok lakják Kolozsvárt? – kérdezte Soós Sándor, az Erdélyi Magyar Néppárt Kolozs megyei szervezetének elnöke ma délelőtti közleményében, amelyben a clujmulticultural.ro honlap valódi multikulturalitását kérte számon a Share Föderációtól. A Kolozsvár Ifjúsági Főváros programjaihoz kapcsolódó oldalon sem a nemzeti sokszínűség rovatban, sem a helyi közösség menüpontban nem szerepel a kolozsvári magyarság, sőt,

az egész honlapon egyszer sem szerepel a „magyar” (maghiar/ungur) kifejezés – állapítja meg Soós Sándor.

Reményét fejezi ki, hogy „csak amatőr, hozzá nem értő szerkesztők hibájáról és nem szándékos provokációról, megalázásról van szó”. Ugyanakkor azt kérte, hogy amíg a honlap tartalmi része nem felel meg a kolozsvári valóságnak, addig ne reklámozzák azt, sőt az illetékes kérjenek bocsánatot a megsértett kisebbségektől.

A SHARE Föderáció ma délután reagált a néppárti vádakra. Azzal magyarázta a magyar szövegek hiányát, hogy az említett oldal még feltöltés alatt áll, szerkesztésébe igyekeznek bevonni a Kolozsváron élő kisebbségi közösségek tagjait is. A honlap mintegy 100 oldalt kitevő magyar nyelvű részét jelenleg magyar önkéntesek fordítják,

az őshonos kisebbségekről szóló részek folyamatosan kiegészülnek.

Arra is utalást tesznek, hogy a Share Kolozsvár Föderáció előző héten egyezményt írt alá a politikai pártokkal azzal a céllal, hogy „információ áramlás, folyamatos kapcsolat és támogatás legyen a felek között”. Hozzáteszik: „Az Európai Ifjúsági Fővárosban mindenkinek megvan a helye, mindenki hozzá tud járulni, hogy a projektet úgy valósítsuk meg, hogy a közösség elvárásainak és a kincses városhoz méltó legyen.”

 

Hirdetés