Active Watch: Johannis vállaljon közvetítő szerepet a kisebbségi kérdésekben

Aggasztja az Active Watch sajtófigyelő ügynökséget, hogy Klaus Johannis nem vállalta fel a kisebbségekre vonatkozó kijelentéseit.
Hirdetés

Mint ismeretes, Klaus Johannis államfő az RMDSZ múlt heti kongresszusa alkalmából egy olyan közleményt tett közzé, melyben elismerte a kisebbségeket ért jogsérelmeket. Az üzenet csak pár napig volt elérhető a presidency.ro honlapon, és

az RMDSZ kongresszusán is csak egy cenzúrázott változatot olvastak fel.

Az Active Watch ma egy közleményt bocsátott ki, melyben a sajtófigyelő ügynökség nehezményezi azt, hogy az államelnöki hivatal visszavonta a nemzeti kisebbségekre vonatkozó kijelentéseit. A közleményben emlékeztetnek arra, hogy mind az Európa Tanács Rasszizmus- és Intoleranciaellenes Bizottságának 2014-es országjelentése, mind a Regionális és Kisebbségi Nyelvek Európai Chartája

szót emel a romániai kisebbségek védelmében.

Előbbi szervezet azt javasolta Romániának, hogy vizsgálja felül törvényeit a jogsértések kiküszöbölése érdekében, míg utóbbi arra figyelmeztet, hogy a mindenkori országvezetés nem tesz semmit sem a kulturális és nemzeti sokszínűség megőrzéséért. Az Active Watch a marosvásárhelyi kétnyelvű utcanév-táblák ügyében a rendőrség túlkapásaira is felhívja Johannis figyelmét.

Végezetül a szervezet azt kéri az államfőtől, hogy

tisztázza a kisebbségek jogállásával kapcsolatos nézeteit,

vállalja fel az állam és a társadalom közötti közvetítő szerepét a kisebbségi kérdésekben, hiszen csak így lehet megakadályozni azt, hogy a politikum saját érdekei mentén kezelje a kérdést.

Hirdetés