Kényszerkeresztelő: hivatalosan tiltakozik a megyei önkormányzat

Nem a névadó román nemzetisége a baj, hanem az, hogy semmit nem tett le az asztalra. Sőt.
Hirdetés

Általános tiltakozást váltott ki a kovásznai szívkórház átnevezése. A Kovászna megyei közgyűlés csütörtöki soros ülésén a tanácstagok állásfoglalásban tiltakoztak, kérve az egészségügyi minisztériumot, vonja vissza a Dr. Teculescu–Benedek elnevezést, és állítsa vissza a korábbi, Dr. Benedek Géza Szív- és Érrendszeri Rehabilitációs Kórház nevet.

Előzőleg dr. Tatár Márta önkormányzati képviselő, a szívkórház kardiológus-főorvosa napirend előtti felszólalásában az orvosi munkaközösség értetlenségét és mélységes felháborodását tolmácsolta. Benedek Erika tanácstag a szívkórház alapítójának és névadójának szülőfaluja, Kisbacon ellenkezését közvetítette, és átadta azt a tiltakozó lajstromot, amelyet a település minden egyes felnőtt lakója aláírt. Tamás Sándor elnök bejelentette, hogy öt nap alatt több mint 10 ezer tiltakozó aláírás gyűlt össze, Kovászna város helyi tanácsa egyöntetű tiltakozását fejezte ki, a szívkórház orvosi munkaközössége szintén.

Tamás Sándor kifejtette, nincs kifogás az ellen, hogy román személyiségről nevezzenek el valamit szülőföldjén akkor, amikor ott valamit alkotott. De ez itt most nem indokolt eset. Ez a fajta névváltoztatás a Román Kommunista Párt volt propagandatitkárának, „Ioan Lăcătuşu elvtársnak köszönhető” – állítja felelősséggel a tanácselnök. Ő az, aki  Kovásznán és a megyében az együttélés állóvizébe kavicsokat dob. Az eljárás az új – a központosítást erősítő – jogszabályt figyelembe véve, miszerint nincs szükség a helyi tanács véleményére, törvényes. De, s szavait Calinic tanácstagnak címezte, jogászi körökben jól tudják, nem minden tisztességes, ami törvényes. Ekkora igazságtalanság rég nem történt – szögezte le Tamás Sándor.

 

Hirdetés