Memorandistákat koszorúzott a Musai-Muszáj

A Musai-Muszáj ismét lecsapott a figyelemfelkeltésre. Csak túlkódolta a szimbolikát. Ja, csendőrök is voltak. A végén.
Hirdetés

A civil kezdeményező csoport soron következő akciója a Deák Ferenc utca főtéri torkolatánál égnek horgadó Memorandista Emlékműnél zajlott.

Az elmélet szerint a flashmob résztvevői koszorúval tisztelegnek a 19. század végén a román kisebbség érdekében küzdő nacionalista csoport előtt. Mégpedig abban a reményben, hogy a kolozsvári városvezetés is tisztelettel fog viszonyulni a magyar közösség küzdelméhez, és megengedő lesz a többnyelvű városnévtáblák rétes tésztaként húzódó ügyében.

A vakító napfényben szinte izzó emlékmű köré délután hat órakor megérkeztek a „memorandisták”, szám szerint olyan harmincan. Volt aki hozott magával egy szál virágot, volt, aki a szervezőktől kapott. Egy felületes figyelő számára láthatatlan jelre két fehér pólós lány (a pólók hátoldalán a város nevével, három nyelven) felsétált a lépcsőn, és a talapzatra helyezett egy kis koszorút, melyen ott virított a piros-sárga-kék és a piros-fehér-zöld nemzeti színű szalag, és a Musai-Muszáj felirat. Ezt követően a résztvevők is elhelyezték virágszálaikat, utána jött egy kör taps, és az akciónak vége is lett.

Kérdés, mit értettek az egészből az ártatlanul arra járók. Láttak egy csoport embert, akik megkoszorúznak egy román emlékművet. Valamiféle jelmagyarázat (ilyen esetekben annak idején szónokolni szoktak) hiányában érzésünk szerint a kutya se értette, hogy tulajdonképpen nem hódolatról van szó, hanem egy csavaros példamutatásról. Kár.

Az akció lejárta után megjelent a helyszínen két csendőr, és kedélyesen elbeszélgetett Bethlendi Andrással, a Musai-Muszáj civil kezdeményező csoport egyik alapítójával. Aztán odébb álltak, és telefonon tájékoztatták feletteseiket, hogy nem kell aggódni, csak virággal dobálták az emlékművet. 

Odaát, a főtéren néhány száz ember szorongott a Gaudeamus Könyvvásár sátrai mellett. A Red Bull tolta az urbánus elektromjúzikot. És valakik valami vidámat csináltak. Szép délutánunk volt.

Amint a fotókon is látszik:

 

Érkeznek a „memorandisták”

 

Aki virágot ad, rossz ember nem lehet

 

Hirdetés

Elvégeztetett

 

A koszorús „roham”

 

Szép lányok, szép város, három nyelven

 

Interetnikus párbeszéd, avagy az egyenruha látogatása

Hirdetés