Még egy község egyesülne Nagyváraddal

Fugyivásárhely elöljárója is úgy gondolja, jobb lenne, ha város lennének.
Hirdetés

Váradszentmárton község példájára Fugyivásárhely is beolvadna Nagyváradba, hogy javuljon a helyi életminőség. Ioan Pop, a megyeszékhellyel szomszédos település polgármestere a Bihon.ro hírportálnak elmondta, a község lakosainak kérésére megváltoztatta korábbi véleményét. Egy évvel ezelőtt ugyanis visszautasította párttársa, az ugyancsak nemzeti-liberális párti (PNL) Ilie Bolojan nagyváradi városvezető fúzióra való meghívását.

A megyeszékhely elöljárója akkor valamennyi szomszédos településnek ajánlatot tett az adminisztratív és területi egység kialakítására, ám rendre mindegyikük elutasította azt. Így májusban csupán Szentmárton bekebelezésére írnak ki népszavazást, de amennyiben a Ioan Pop fugyivásárhelyi elöljáró által előterjesztett helyi határozattervezet sikerrel jár, úgy akár a jelentős magyar kisebbséggel rendelkező településen is lehet majd referendumot szervezni a kérdésben.

Egyébként Szentmártonnak a Váradhoz való csatolását sem pártolja mindenki, a helyi magyarság például arányának a csökkenésétől tart, miközben a már évtizedekkel korábban a városhoz csatolt Biharpüspöki elhanyagoltsága további kérdőjeleket vet fel a megyeszékhely bővülését illetően.

 

Hirdetés