Sepsiszentgyörgy komolyan gondolja

Székelyföld nevében pályázik az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címre.
Hirdetés

Kézdivásárhellyel, Csíkszeredával, Székelyudvarhellyel és Gyergyószentmiklóssal közösen, valamint Hargita és Kovászna megye önkormányzatával partnerségben, a teljes Székelyföld régió nevében nyújtja be Sepsiszentgyörgy a pályázatot az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címre – közölte szerdai sajtótájékoztatóján Antal Árpád polgármster.

Antal szerint Sepsiszentgyörgy erőssége abban rejlik, hogy kulturális vitalitás szempontjából Kolozsvár után a második helyen van, ugyanakkor következetesen az a romániai város, amely a legnagyobb összeget fordítja költségvetés-arányosan a kulturális intézmények támogatására.

Az első pályázati határidő október 10-én van, akkor egy legfeljebb nyolcvan oldalas dokumentációt kell benyújtani, novemberben pedig kiderül, hogy melyik város kerül be a második fordulóba – mondta a polgármester. Ha sikerül átjutni az első válogatási szinten, a végleges dokumentációt  2016 augusztusában kell benyújtani, végleges döntés pedig 2016 novemberében lesz.

Veres Nagy Tímea pályázati szakértő a sajtótájékoztatón elmondta: a kulturális főváros címnek az a célkitűzése, hogy a kulturális kínálat minősége növekedjen, európai dimenziója erősödjön, ezért a székelyföldi lakosság minél szélesebb rétegét kell bevonni a program tervezésébe és megvalósításába.

Hirdetés

A program célja az egyéni és közösségi identitások megértésének elősegítése, az identitások különbözőségéből, meg nem élhetőségéből, meg nem értéséből, el nem fogadásából adódó feszültségek csökkentése, a regionális tudat erősítése, az egyéni és közösségi szabadság, illetve a társadalmi kohézió erősítése a művészet és a kultúra közvetítésével – mondta.

2021-ben egy román és egy görög várost illet meg az Európa Kulturális Fővárosa cím, ennek elnyeréséért mindkét országban versenyt szerveznek a települések között.
Romániából egyébként Sepsiszentgyörgyön kívül Kolozsvár, Temesvár, Iaşi és Craiova  pályázik az címre.

Hirdetés