Na mit fogunk ünnepelni május 10-én?

Újabb nemzeti ünnepet szavazott meg ma a képviselőház: május 10. háromszor is fontosnak bizonyult Románia történelmében.
Hirdetés

Május 10. lett Románia legújabb nemzeti ünnepe – döntött ma a képviselőház 294 támogató, egyetlen ellenszavazattal és hat tartózkodással. Azért május 10., mert 

  • 1877-ben ekkor kiáltotta ki a függetlenségét az akkor Moldvából és Havasalföldből álló Románia (egész pontosan Mihail Kogâlniceanu a parlamentben, de nem 10-én, hanem május 9-én, ráadásul a régi naptár szerint; az új, a Gergely naptárban ez május 21-re esett; a függetlenséget csak 1878-ban ismerték el a berlini békeszerződésben); 
  • 1881-ben ekkor koronázták meg I. Károlyt, addig csak uralkodó (domnitor) volt;
  • és ekkor koronázták meg az ország első királyát.
A törvény értelmében a parlament, az államelnök, a kormány és más központi hatóságok május 10-én ünnepségeket szervezhetnek az előre megállapított költségvetési keretek függvényében. Munkaszüneti napról nincs szó.
 
A törvényt támogató képviselők mind azt emelték ki, hogy ezzel az ünneppel végre meghaladhatók a pártok közötti viták. Gigel Ştirbu szerint Románia volt az EU egyetlen állama, amelyik nem ünnepelte meg függetlenné válását.
 
Egyébként május 10-én ünnepli születésnapját Kányádi Sándor is.
 

Hirdetés