Kiterjedt bűnhálózattal dolgozott Péter Tünde

Más megyékből is jött Kolozsvárra a csúszópénz.
Hirdetés

Bihar, Szilágy és Brassó megyéből is érkeztek az „elintézős” kérelmek a korrupció miatt bíróság elé állított Péter Tünde egykori Kolozs megyei főtanfelügyelő-helyetteshez – írta a Evenimentul Zilei.

A peranyag szerint Péter Tünde elismerte, hogy 2.500 eurót kapott egy tanári katedrára pályázó jelölttől, hogy az a megfelelő jegyet kapja a vizsgán. Az üzletet Vigh Zita, Bihar megyei főtanfelügyelő-helyettes ajánlotta Péternek. A vizsga sikere érdekében Péter Tünde a Kolozs megyei szakintézmény tanfelügyelőjéhez, Szabó Gáborhoz fordult, aki meg is oldotta a feladatot 300 euró ellenében. A DNA ügyészei kihallgatták Szabó Gábort is, aki elmondta, nem pénzért, hanem felettese kérésére teljesítette a kérést.

Péter Tünde azt is elmondta a peranyag szerint, hogy Szabó Márta, Brassó megyei főtanfelügyelő-helyettes is megkereste, hogy segítsen egy tanítónőket nagyobb jegyet kapni. „Beszéltem Coroiu Tünde dolgozatjavító tanárral, aki 6,50-ről 7-esre emelte a tanítónő vizsgajegyét” – mondta Péter Tünde.

Megkereste Pétert egy Szilágy megyei kolléga is, de az ő kérését már nem merte teljesíteni, mivel a korrupció gyanúja már felmerült tevékenységével kapcsolatban.

A DNA kihallgatott egy másik Kolozs megyei tanfelügyelőt is, Kerekes Adelhaida azt mondta: nem teljesítette felettese kérését, aki egy ízben próbálta megkörnyékezni.

Az ügyben egyébként több tucat dolgozatjavító tanárt is kihallgattak. Egyikük, Ioana Haitonic azt mondta az ügyészeknek: Péter Tünde odament az asztalához, ahol javított, és utalt arra, hogy nem mindegy milyen jegyet kapnak bizonyos vizsgázók. Ennek hatására a tanár átmenőjegyet adott az érintetteknek.

Hirdetés

Egy másik tanár szerint egy alkalommal Péter Tünde felhívta a figyelmét két vizsgadolgozatra, amelyekre jó osztályzatnak kell kerülnie. A Tanár 7,80-at adott a két diák dolgozatára.

Péter Tündét egyébként januárban első fokon két és fél év letöltendő börtönbüntetésre ítélték. Péter fellebbezett, a jogerős ítélet a jövő héten várható.

Az ügy előzményei, további részletei korábbi cikkeinkben.

 

Hirdetés