Johannist puhítja az alternatív küszöb ügyében az RMDSZ

A cél: a választási reform ne veszélyeztesse a romániai magyarság parlamenti képviseletét.
Hirdetés

Az RMDSZ küldöttsége hétfőn folytatott megbeszélést Románia elnökével. Az elnök idén harmadik alkalommal hívta konzultációra a pártokat, ezúttal azért, hogy a választási reformcsomaggal kapcsolatos vitában közvetítsen.

Az RMDSZ arról tájékoztatta az államfőt, hogy a 2008 előtti megyei pártlistás arányos parlamenti választásokhoz való visszatérést támogatja, ugyanakkor azt szorgalmazza, hogy ne csak az országos voksok öt százalékát elérő szervezetek jussanak képviselethez, hanem azok is, amelyek esetleg ezt nem érik el, de

négy megyében 20 százalék feletti támogatottságot szereznek.

A találkozó után Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke elmondta, hogy az önkormányzati választások esetében a magyar érdekképviselet három százalékos küszöb bevezetésére tett javaslatot. Kifejtette: ez elsősorban a szórványközösségek számára lenne fontos. A külföldön leadott voksok esetében az RMDSZ nem támogatja az elektronikus szavazás bevezetését. Ehelyett inkább a levélben való szavazást tartja jónak, azzal a kitétellel, hogy – a német, francia, illetve magyar rendszer mintájára –  előzetes regisztráció előzze majd meg a voksolást, amelyet a választások előtt hatvan nappal zárnának le.
 
Az MTI kérdésére, hogy szó esett-e 

az RMDSZ által korábban kért többség-kisebbség paktumról, 

amelyet az államfő első konzultációja alkalmából januárban javasolt a szövetség, Kelemen Hunor azt mondta: erről is szót váltott Klaus Johannisszal. Az RMDSZ elnöke szerint sok olyan része van az RMDSZ által javasolt elképzelésnek, amellyel az államfő is egyetért, és ez az RMDSZ kongresszusához intézett üzenetéből is visszaköszönt.
 
Januárban az RMDSZ azt kérte az államfőtől, hogy a román többség és a nemzeti kisebbségek viszonyáról kössenek pártközi egyezményt, amely szavatolná, hogy a kisebbségek megszerzett jogai nem csorbulnak. 

A hatályos rendszerben is létezik egyébként alternatív küszöb 

(ugyancsak az RMDSZ javaslatára), amely azokat az öt százalék alatti pártokat is képviselethez juttatja, amelyek jelöltjei hat képviselői és három szenátori választókerületben megszerzik a voksok többségét. 2012-ben az RMDSZ közel került ahhoz, hogy csak az alternatív küszöb biztosítsa parlamentbe jutását, mert országos szinten a voksok 5,1 százalékát kapta meg – és most is rezeg a léc, ha lehet hinni az elemzőknek.
 
Fotó: Agerpres

Hirdetés