A PET palack uralja a romániai sörpiacot

Otthon isszuk az olcsó sört, műanyagpalackból.
Hirdetés

Tíz év alatt megduplázódott a PET palackban forgalmazott sörök részesedése a romániai piacon: 2004-ben ez az arány még csak 24,4 százalékos volt, 2014-re már 53,1 százalékra emelkedett.

Ezzel összefüggésben a kiskereskedelmi sörfogyasztás – vagyis a boltból megvásárolt sörmennyiség – a piac 80 százalékát teszi ki, holott tíz évvel ezelőtt még csak 55 százalék volt.

Romániában két nagy sörgyártó – a holland Heineken és a dél-afrikai SABMiller tulajdonában levő Ursus – harcol a vezető pozícióért, és a PET-szektorban is folyamatos növekedésre kényszerülnek az erősen árérzékeny piacon.

A PET-palackos sört elsőként 1998-ban vezette be a marosvásárhelyi Bere Mureș sörgyár, amely kizárólag műanyag palackban árulta termékeit. Az üzlet látványos fejlődése nyomán a Heineken szemet vetett a gyártóra, és rekordáron, 150 millió euróért felvásárolta. A cég legismertebb termékét, a Neumarkt sört a Heineken megtartotta portfóliójában.

A hollandok legfőbb ellenfele, a Ursus 2004-ben kezdte gyártani a műanyag palackba töltött sört, miután megvásárolta a brassói Aurora gyárat. Alan Clark, a SABMiller vezérigazgatója szerint kezdetben idegenkedtek a PET palacktól, de kénytelenek voltak bevezetni, mivel ez nüvelte a versenyképességet.

Hirdetés

A multik egyébként központosították a sörgyártást, az utóbbi tíz évben sok felvásárolt gyárat felszámoltak – például Kolozsváron (Ursus), Hátszegen (Heineken) vagy Balázsfalván (Bergenbier).  Egyébként európai szinten Romániában zárták be a legtöbb felvásárolt sörgyárat.

A romániai sörpiac több mint 70 százaléka a Heineken, az Ursus és a kanadai Corson Mools ellenőrzése alatt működő Bergenbier uralja. A romániai sörfogyasztás 80 liter/fő, a sörpiac értéke összesen 7,6 milliárd lej.

Hirdetés