Megint Romániát fenyegetik az oroszok

Moszkvának továbbra sem tetszik a NATO-rakétapajzs.
Hirdetés

Továbbra is feszültséget gerjeszt Oroszország és a NATO között az Európában kiépítendő rakétavédelmi rendszer. Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök csütörtökön egy moszkvai biztonságpolitikai konferencián kijelentette: azon országok, amelyek befogadják a rendszer elemeit, elsődleges célpontnak számítanak konfliktus esetén.

A NATO erre úgy reagált: a védelmi rendszer nem Oroszország ellen irányul. Oana Lungescu, az észak-atlanti katonai szövetség egyik szóvivője közölte: a rakétapajzs nem lesz képes elhárítani az orosz interkontinentális rakétákat. Leszögezte: a rendszer kizárólag védelmi célokat szolgál, és a közel-keleti fenyegetés elhárítására hozzák létre.

Egy másik nyilatkozatában ugyanakkor azzal vádolta meg Oroszországot, hogy nukleáris kapacitását megfélemlítésre használja.

Reagált Geraszimov kijelentésére Victor Ponta miniszterelnök is, aki leszögezte: Romániát nem rettentik el az orosz kijelentések, és nem változtat a stratégiáján.

Mint ismeretes, a rakétapajzs részeként az Olt megyei Deveselu légitámaszpontján Aegis légvédelmi rakétaütegeket telepítenek.
 

Hirdetés