Magyar film Cannes-ban kolozsvári színésszel

Nemes Jeles László Saul fia című filmjében Molnár Levente szerepel.
Hirdetés

Kolozsvári színész, Molnár Levente is szerepel Nemes Jeles László Saul fia című filmjében, amely bekerült a 68. Cannes-i Nemzetközi Filmfesztivál versenyprogramjába. A magyarországi film 1944-ben játszódik, és az auschwitzi Sonderkommando egyik elképzelt magyar rabjáról, Saul Ausländerről szól.

A Sonderkommandók a náci haláltáborokban javarészt zsidó foglyokból álló munkacsoportok voltak, tagjait arra kényszerítették, hogy összegyűjtsék és elégessék a meggyilkoltak holttestét. Molnár Levente a Krónikának elmondta: a filmben az egyik hőst, Ábrahámot alakítja.

A Sonderkommando néhány tagja éppen egy lázadást készít elő, amikor a főhős, Saul a halottak között felfedezi fia holttestét is. „Ekkor a sokáig tervezgetett akció is veszélybe kerül, hiszen Saul a fejébe veszi, hogy megadja fiának a végtisztességet, eltemeti őt, ami az adott körülmények között nem egyszerű. Az általam alakított Ábrahám a lázadás főszervezője, Saul jó barátja” – foglalta össze az alaptörténetet Molnár Levente.

A színész elmondta, hogy régóta érdekli a korszak, de nehéz, megterhelő volt számára a munka. „Ma sem értem, miként történhetett meg ez az egész, hogy mi, emberek, hogyan voltunk képesek véghez vinni ezt a szörnyűséget” – fogalmazott.

Hirdetés

Nemcsak a téma miatt volt azonban megterhelő a munka, hiszen Molnár Leventének három hónap alatt 25 kilót kellett leadnia a szerep kedvéért, amit étrendváltoztatással és testmozgással ért el. A forgatás Budapesten, a Duna-parton, épített díszletek között zajlott, közben azonban a színész a Kolozsvári Állami Magyar színházban is rendszeresen fellépett, így rengetegszer megtette a Kolozsvár–Budapest- távot a forgatás idején. Ám, mint mondta, kutyájával együtt hősiesen állta a sarat.

A szereplehetőséggel egyébként a castingigazgató kereste meg, a próbafelvételek után pedig meg is kapta munkát. A szereplőválogatás csaknem másfél évig zajlott, a főbb szerepekben a magyarokon kívül német, amerikai, izraeli, lengyel, szlovák, illetve osztrák származású színészek is feltűnnek.
 

Hirdetés