Így gondozd a kutatód

Nagyon ünnepi, nagyon tudományos és nagyon megnyitó volt az OTDK megnyitója. Szorgalom atyja, ne hagyj el!
Hirdetés

Kolozsvár felkerült a magyar tudomány térképére azzal, hogy határon túli egyetemi központként most először látja vendégül az OTDK (Országos Tudományos Diákköri Konferencia) egyik szekcióülését – jelentette ki Soós Anna, a BBTE magyar tagozatát vezető rektorhelyettese, és megnyitotta a konferenciát.

Szerda este ráadásul a legkeményebb (hard science) szekciók egyikét, amely cserébe az egyik legviccesebb nevet viseli: a fizika, a földtudományok és a matematika, vagyis a FiFöMa legjobb dolgozatai versenyeznek itt.
 
A szerdától szombatig tartó rendezvényre 15 egyetem diákjai neveztek be több mint 330 dolgozattal, a magyarországi résztvevők mellett 25 erdélyi, öt kárpátaljai és három felvidéki diák is bemutatja tudományos dolgozatát. Az 50 szakterületre besorolt tudományos dolgozatokat 120 zsűritag bírálja el, így az ünnepség végére meg is telt az Egyetemiek Házában lévő Auditorium Maximum.
 
Verseny előtt a Visszhang kórus elmélyülős, már-már áhítatot keltő énekekkel, a kolozsvári egyetemek, a magyar konzulátus és az OTDK vezetői pedig ünnepi beszédeikkel érzékeltették a tudomány nem hétköznapi, időnként inkább magasztos oldalát. 
 
FiFöMa OTDK megnyitó Kolozsváron
 
Ünnepi beszélők sora Szendrő Pétertől Mile Lajosig
 
A derültség most csak pár pillanatot kapott, amikor Szendrő Péter egyetemi tanár, az Országos Tudományos Diákköri Tanács elnöke beszéde végén feltette az OTDK baglyos szemüvegét. Lásd fent.
 
Ha valaki több játékosságot szeretne, az megkapja a Perspektíva-csapat alkalmi kiadványában: The Daily Scientist címen jelenik meg a FiFöMa konferencia lapja, benne némi ünnepi protokollal, tudományos érdekességekkel, kávézó-ajánlóval és szabadidős programokkal.
 
FiFöMa tanárok
 
Mert a hárdkór szakmai programokon kívül szabadidős és kulturális programokat is kínálnak azoknak a diákoknak, akik már bemutatták a dolgozatukat, és kikapcsolódásra vágynak: színházi előadást, filmvetítést, városnézést, múzeumlátogatást és kirándulásokat a tordai sóbányába, Torockóra, a Tordai-hasadékba.
 
Tudományos érdekességekkel a megnyitó is szolgált, pontosabban a megnyitót követő plenáris előadások. Kroó Norbert, a Magyar Tudományos Akadémia Wigner Fizikai Kutatóközpontjának a kutatója a Fényes Új Világról mesélt, Molnár-Sáska Gábor matematikus arról, Mit csinál egy matematikus a bankban, Silye Lóránd, pedig az Ősidők történeteit osztotta meg mikroperspektívából.

 

Hirdetés