Törvénnyel köteleznék a szülőket gyermekük beoltatására

A szakemberek aggódnak, mert egyre nő az oltás-ellenesség a szülők körében, ami komoly kockázatot jelent – nem csak a be nem oltott gyermekek egészségére vonatkozóan.
Hirdetés

Nicolae Bănicioiu egészségügyi miniszter szerdán jelentette be, hogy egy törvénytervezeten dolgoznak, mely kötelezővé tenné a védőoltásokat. Hasonló törvény már jó ideje működik több európai országban is. Az teszi indokolttá a kezdeményezést, hogy nagyon sok szülő hallgat a védőoltásokról szóló téves híresztelésekre és felelőtlenül megtagadja gyermeke beoltatását.

A törvényt külföldi szakemberek bevonásával alkotnák meg.

Az Egészségügyi Világszervezet is aggodalmát fejezte ki: mivel egyre többen tagadják meg a gyermekeknek szánt vakcinák beadását, fennáll annak a kockázata, hogy rendkívül veszélyes, akár halálos betegségek ismét megjelennek. A világszervezet álláspontja szerint a 95 százalékos lefedettséggel garantálható a fertőző betegségek széleskörű elterjedésének meggátolása, ehhez képest Romániában fenn áll annak veszélye, hogy 80 százalék alá csökkenjen a beoltott gyermekek aránya. 

A helyzet komolyságát jelzi, hogy az országban az elmúlt két évben két kanyaró- és egy rózsahimlőjárványhoz vezetett.

Az Egészségügyi Világszervezet hét különböző védőoltás kötelezővé tételét javasolja: álláspontja szerint a diftéria, a szamárköhögés, a tetanusz, a kanyaró, a rózsahimlő, a mumpsz, valamint a gyermekbénulás ellen kötelező beoltani a gyermekeket. Emellett az országoknak lehetőségük szerint ajánlott a járványos agyhártyagyulladást okozó baktériumok, a méhnyakrákot okozó humán papilloma vírus (HPV), a hepatitis B és a tuberkulózis ellen is vakcinát biztosítani.

A Krónikának nyilatkozó szakemberek többek között azt hangsúlyozták, hogyha egy beoltatlan gyerek megbetegszik, a közösségben a beoltottakat is megfertőzheti, bár náluk enyhébb lesz a betegség lefolyása. 

Hirdetés