Programok munkanélküli fiataloknak

Mivel egyre több a fiatal munkanélküli, több program is született a munkához juttatásuk elősegítésére.
Hirdetés

Aggasztó méreteket ölt a fiatalok körében a munkanélküliség, ezért a román kormány is és az Európai Unió is különböző ösztönző programokat dolgozott ki az ifjak alkalmazása érdekében. Az országos statisztikai adatok rávilágítanak, hogy növekedőben van a munkanélküliség a fiatalok körében, melyet a szakemberek azzal magyaráznak, hogy a munkaadók alkalmazáskor ragaszkodnak a szakmai gyakorlathoz. Romániában a fiatalok körében a munkanélküliség meghaladja a 23 százalékot, míg az Európai Unióban ez az arány 21,9 százalék.

Létezik egy országos program, amelynek keretében azon munkaadók, akik meghatározatlan időre alkalmaznak végzősöket, anyagi támogatásban részesülnek. A gimnáziumok, szakiskolák végzősei esetében 500, a főiskolai képzésben részt vevők esetében 600, egyetemi képesítésű pályakezdők alkalmazásakor pedig 750 lejes állami támogatásban részesülhet az érintett vállalkozó.

A megyei munkaerő-foglalkoztatási ügynökség 12 hónapon át utalja a bérkiegészítő támogatást, fogyatékkal élő pályakezdőt érintő munkaviszony esetén pedig másfél évig jár a juttatás, azzal a feltétellel, hogy a munkaadó legkevesebb 18 hónapig alkalmazza a fiatalt.

Közben elindult az európai uniós forrásokból finanszírozott 470 millió eurós költségvetésű Garancia a fiatalságnak elnevezésű program is, mely szintén a fiatalok munkába állását segíti elő.

Hirdetés

Ahhoz, hogy ezt a támogatást megkapják, az alkalmazottaknak legalább tizennyolc hónapig kell a cégnél dolgozniuk. A programot hivatalosan is beindították, és a kormány számításai szerint 441 ezer 16–24 év közötti fiatalt fog érinteni. A program rögzíti azt is, hogy az a munkaadó, aki több mint tizennyolc hónapig foglalkoztat fiatalokat, huszonnégy hónapon át mentesül a munkanélküliségi hozzájárulás kifizetése alól.

A programból fizetik az inasok kurzusait és a szakképzést is: előbbire a munkaadók havi 250 eurót és háromszáz lejt kapnak 1–3 éves időszakra, utóbbira pedig 300 eurót és 750 lejt. Magát a programot különböző portálokon és közösségi oldalakon, valamint Bukarestben és tíz romániai nagyvárosban kihelyezett pannókon fogják reklámozni.
 

Hirdetés