Zernyestre került a Szebenben bóklászó maci

A nőstény medvebocsot egy szebeni hölgy elnevezte és örökbefogadta. Szakértők szerint Sacha nem a vadonból került Szeben utcáira.
Hirdetés

A zernyesti medvemenhelyre szállították ma át azt a medvebocsot, amely hétfő délelőtt járta be Nagyszeben utcáit. Miután nyugtatólövedékkel ártalmatlanították, a szebeni állatkertbe szállították, és karanténba helyezték. Ma pedig átszállították a Milioane de Prieteni (Barátok Milliói) Egyesület működtette zernyesti medvemenhelyre.

Egy tanácsadóként dolgozó szebeni hölgy „örökbefogadta”, vagyis az ellátási költségeinek egy részét állja. Daniela Coman a szebeni Turnul Sfatului hírportálnak elmondta, lányával közösen állapodtak meg abban, hogy Sachának fogják hívni a medvét. 
 
A bocsról közben kiderült, hogy nőstény, és hogy megnyugszik az állatkerti gondozók hangjára, akik megszerették az állatot. Sachát kissé irritálta a mai költöztetés, nem volt könnyű meggyőzni, hogy fáradjon át a szállító ketrecbe, hiába várta ott alma, nektarin, szőlő és friss kenyér.
 
A zernyesti menhely igazgatója valószínűnek tartja, hogy a bocs nem a vadonból került a város utcáira. Liviu Cioineag szerint az, hogy gondozott a külseje, és ahogy viselkedik, arra utal, hogy fogságban töltötte az elmúlt évet. Az igazgató azt gyanítja, a tavalyi vadászati szezonban lőhették ki az anyját, őt pedig elfogták, és valószínűleg egy gazdaságban tartották fogva, ami törvénytelen. Cioineag azt sem zárja ki, hogy Sachát szándékosan ereszthették szélnek.
 
A zernyesti menhelyen előbb egy kisebb, saját karámban tartják a bocsot, majd miután megkapja az összes oltást, egy nagyobb karámba helyezik, ahol most 18 medve él. A menhelyen jelenleg 70 medve él.

Hirdetés