Kiszámlázzák a borravalót

Külön pénztárjegyen tüntetnék fel a vendéglátósok a borravalót, ami után adót kellene fizetniük. A kormány rápörgött a csubukra.
Hirdetés

Megadóztatná a kormány az éttermekben, kocsmákban fizetett borravalót, amellyel a vendég jelzi, mennyire volt elégedett a kiszolgálással. A kormány ezt a 28/1999-es sürgősségi kormányrendelt módosításával érné el, írja a capital.ro, amely megszerezte ezt a módosító javaslatot. Erről már kedden tárgyalt a kormány az üzleti portál szerint.

A módosító javaslat szerint a borravalót a fogyasztás értékétől elkülönítve, sőt külön pénztárjegyen kellene feltüntetni a vendéglátó egységekben. A borravalóra nem számítanának hozzáadott értékadót (TVA-t), hanem jövedelem- vagy profitadót attól függően, hogyan dönt az illető vendéglátó egység.
 
Ha úgy dönt, hogy a borravalót szétosztja az alkalmazottak között, akkor az összeg 16 százalékát jövedelemadóként kell, hogy befizesse az állami büdzsébe. Egészség- és társadalombiztosítási hozzájárulást viszont nem kell a borravaló után fizetni.
 
Ha nem az alkalmazottaknak fizeti ki, akkor az állam 16 százalékos vagy mikrovállalkozások esetében 3 százalékos profitadót von le belőle.
 
A javak és szolgáltatások eladását viszont nem szabad borravalóhoz kötni – áll a tervezett jogszabályban.
 
A kormány azért kezdett foglalkozni a borravaló kifehérítésével, mert az adóhatóság megszaporodott és megszigorodott ellenőrzéseikor a vendéglátó egységek kasszáiban talált plusz összegekről – amiért  sok éttermet, kocsmát ideiglenesen bezártak – a cégek azt állították, ezek a borravalókból származnak.

Hirdetés