EMNT-küldöttség a Cotroceni-palotában

Autonómiáról, a régiókról, a visszaszolgáltatásról egyeztettek Bukarestben.
Hirdetés

Klaus Johannis államfő belpolitikáért felelős tanácsosával, Laurențiu-Mihai Ștefannal találkozott szerdán Bukarestben az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) küldöttsége.

Az EMNT közleménye szerint Sándor Krisztina ügyvezető elnök, valamint Mátis Jenő és Nagy Pál alelnökök az autonómia, a regionális átszervezés, a magyar egyházi ingatlanok visszaszolgáltatásának folyamata és a Marosvásárhelyi Orvosi és Gyógyszerészeti Egyetem tárgykörében egyeztettek az elnöki tanácsossal a Cotroceni-palotában.

Tőkés László, az EMNT elnöke korábban jelezte, hogy

találkozót kért a román államfőtől,

ennek nyomán jöhetett létre az EMNT küldöttsége és az elnöki tanácsos közti találkozó.

Sándor Krisztina ügyvezető elnök röviden ismertette az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács tevékenységét és célkitűzéseit, valamint a Demokrácia Központok munkáját. Mátis Jenő alelnök az Erdélyi Magyar Néppárt regionalizációs kerettörvény-tervezetét mutatta be, Nagy Pál alelnök pedig az eddig elkészült autonómiatervezeteket ismertette, majd átadták a Székely Nemzeti Tanács által 2004-ben a törvényhozáshoz benyújtott tervezetét. Az EMNT vezetői hangsúlyozták: az autonómia Románia minden lakosának érdekeit szolgálná, és az erdélyi magyar közösség fejlődésének garanciája.

Hirdetés

A megbeszélésen Laurențiu-Mihai Ștefan értékelte, hogy az EMNT képviselői személyesen tájékoztatták a szervezet tevékenységéről és az általuk képviselt kérdésekről. Az elnöki tanácsos elmondta: a szerdai találkozóhoz hasonló egyeztetések kiváló lehetőséget biztosítanak ahhoz, hogy – a magyar–magyar és a magyar–román párbeszéd nyomán – megtalálják azokat a törvényi és intézményi kereteket, melyek alkalmazásával

Románia minden lakosának anyagi és szellemi jólétét biztosíthatják.

Laurențiu-Mihai Ștefan felhívta a figyelmet arra, hogy a közéleti témákban megjelenő nyilatkozatok és tudományos munkák, valamint a magyar közösségen belüli politikai viták – a nyelvi korlátok miatt – sok esetben elérhetetlenek a szélesebb romániai közvélemény számára, ezért – véleménye szerint – minden lehetőséget meg kellene ragadni e probléma megoldására.

Az EMNT képviselői megegyeztek Laurențiu-Mihai Ștefannal, hogy rendszeresítik az egyeztetéseket, és az államelnöki hivatal rendelkezésére bocsájtják a magyar közösség ügyeit érintő szakmai anyagokat.

Hirdetés