DNA-főügyész: vesszen a mentelmi jog!

Laura Codruţa Kövesi szerint az igazságszolgáltatást nem lehet politikai szavazással helyettesíteni.
Hirdetés

Teljesen el kell törölni a törvényhozók mentelmi jogát – jelentette ki Laura Codruţa Kövesi DNA-főügyész a Digi24 egyik műsorában.

Kövesi úgy véli, diszkriminatív a többi állampolgárral szemben, hogy a törvényhozók őrizetbe vétele esetében az igazságszolgáltatás helyét „politikai voks” veszi át.

„Nem normális, hogy a politikusok megakadályozhassák az igazságszolgáltatást, vagy átvegyék a szerepét” – mondta Kövesi, példaképpen Daniel Chiţoiu volt gazdasági és Borbély László volt környezetvédelmi miniszter esetét hozta fel, akiket „nem adott ki” a képviselőház.

A főügyész cáfolta, hogy újabban kizárólag feljelentésekre alapozva vennék őrizetbe a meggyanúsított politikusokat. Rámutatott: sem a feljelentés, sem a beismerő vallomás nem elengedő önmagában, ha azt nem támasztják alá más bizonyítékok, a gyanúsítottakat pedig nem a DNA helyezi előzetes letartóztatásba, erről csak a bíróság dönthet.

Kövesi arra reagált, hogy egyre több közéleti szereplő túlzásnak minősítette a román hírtelevíziókban látható folyamatos „bilincscsörgést” és „médialincselést”. Néhány nappal korábban a DNA megerősítésében kulcsszerepet játszó Traian Basescu volt államfő is bírálta a DNA-t.
 

Hirdetés