Nem bízik az alkotmánybíróság a szenátusban

Az alkotmánybíróság arra kötelezi a szenátust, hogy a hivatalos közlönyben jelentesse meg határozatát a korrupcióval vádolt Dan Șova mentelmi jogával kapcsolatosan.
Hirdetés

A kormánypárti șova – Victor Ponta miniszterelnök volt kampányfőnöke – ügyében két hete szavaztak a szenátorok. A jelenlévők többsége támogatta ugyan a politikus kiadását, a szenátus vezetése mégis azt közölte, hogy nem lehet őrizetbe venni Șovát, mert a voksolásnál nem volt meg a minősített többség, vagyis a szenátus teljes létszámának fele plusz legalább egy szavazat.

Közben kiderült, hogy csak a szenátus házszabálya, valamint a szenátorok és képviselők jogállását szabályozó törvény kér minősített többséget egy törvényhozó őrizetbe vételének engedélyezésénél, az alkotmányban viszont egyszerű többség szerepel.

A nagy politikai vihart kavaró ügyben többen is alkotmányossági óvást emeltek. Az alkotmánybíróság a Legfelső Bírói Tanácsnak (CSM) adott igazat, amely azt kifogásolta, hogy a szenátus mindössze egy közleményt adott ki az ügyben, holott

döntéséért egy hivatalos határozatban kellett volna felelősséget vállalnia.

Az alkotmánybíróság szerdán elutasította Klaus Iohannis államfő beadványát, aki mulasztással vádolta a törvényhozást. A parlament ugyanis a Șova-szavazás óta eltelt időszakban az alkotmányos előíráshoz igazította a szenátus házszabályát és a szenátorok és képviselők jogállását szabályozó törvényt. Az államfő alkotmányos panasza így időközben okafogyottá vált.

A Iohannishoz közel álló jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) hivatali visszaéléssel vádolta Călin Popescu Tăriceanu szenátusi elnököt, amiért egy úgymond alkotmányellenes szabályzatra hivatkozva akadályozta meg a befolyásos kormánypárti politikus őrizetbe vételét. A PNL a Șova-ügyben rendezett szavazás eredményének újraértelmezését kérte a taláros testülettől, ez azonban elutasította illetékességét.

Az alkotmánybíróság szerdán elfogatott határozatai nyomán még

nem egyértelmű, hogy a korrupcióellenes ügyészség rács mögé küldheti-e majd Dan Șovát.

Hirdetés

A hírtelevíziókban megszólaltatott elemzők közül többen arra számítanak, hogy amennyiben megjelenik a hivatalos közlönyben a Șova őrizetbe vételét elutasító szenátusi határozat, azt – alkotmányellenes lévén – meg fogja semmisíteni az alkotmánybíróság, és így újabb szavazásra lesz szükség.

A Dan Șova körüli politikai botrányban az Egyesült Államok, Nagy Britannia és Hollandia bukaresti nagykövetsége is állást fogalt. Rámutattak: elvárják a bukaresti parlamenttől, hogy ne akadályozza az igazságszolgáltatást.

Fotó: cronicadeiasi.ro

Hirdetés