Az alapozás és a sánc is hiányzik Borboly aszfaltozásából

Nem létező betonsáncon folynak le Borboly érvei arról, miért is púposodik a 136B megyei út, amelyet szintén a Stravia aszfaltozott le.
Hirdetés

Nevetséges érvekkel védi Borboly Csaba, Hargita megye tanácsának elnöke a 136B jelzésű megyei út felújítását, amelynek kritikán aluli voltát Egyed Ufó Zoltán tett szóvá az uh.ro udvarhelyi hírportálon.

Borboly Csaba helyreigazítás közzétételét kérte a portáltól, de ezzel nem járt jól, mert a logikájából úgyanúgy hiányzik az elégséges alap elve, mint az út leaszfaltozásából. Ufó szerint ugyanis azért töredezik és púposodik az út Farkaslaka és Székelypálfalva közötti 3 km-es szakaszának széle, mert az út kiszélesítésekor a szélek alól kispórolták az alapozást.
 
Borboly szerint viszont azért, mert árvíz volt a környéken, és alámosta az aszfaltot. Az út idén novemberig még garancia alatt áll, a kivitelezőnek ingyenesen ki kell javítani a púposodást, „ennek a megoldása közbeszerzési eljárás alatt áll” - írja a megyei tanács elnöke.
 
A nemrég közzétett folytatásból viszont megtudjuk, hogy az útnak az a szakasza az út egyik legmagasabb pontja, domboldalban fekszik, folyóvíztől távol, ott árvíz nem igazán valószínű. Esővíz annál inkább, amelyet az Ufó által előásott tervek szerint betonsánc kellene, hogy elvezessen. 
 
A betonsánc vagy az esővizet elvezető bármilyen megoldás egész egyszerűen hiányzik onnan, ahol az út púposodik.
 
„Ha felázik az út, mert nincs ahol elfolynia a víznek, akkor persze nem a kivitelezőt vesszük elő, aki nem tartotta be a tervet, és egyébként is haver cég, hanem újabb közpénzekből javíttatjuk meg a szavatossági idő alatt. Ha pedig valamelyik hárombetűs hivatal elővesz, hogy ez esetleg a megye megkárosítása, akkor bőgünk a kamerák előtt, hogy azért bántanak, mert magyarok vagyunk, és mi csak aszfaltozni akartunk” - foglalja össze Ufó a Borboly-féle aszfaltozási módszertant.
 
„Érdekes lenne látni, hogy a 2,75 millió lejre becsült munkálatot miként nyerte meg öt jelentkező közül a Stravia a 316 ezer lejes ajánlatával, és miként lett kiegészítve ez az összeg még egy 673 ezerrel licit nélkül” – áll a cikkben, amely szerint a kis leszakadt kanyar javítására most 413 ezer lejt ajánl a megyei tanács. 
 
A tervrajzokért és a tízpontos kérdésért katt az alábbi linkre.
 
Fotó: Egyed Ufó Zoltán
 

Hirdetés