A román nemzet egységét zavarná a magyar elnevezés Váradon

Megjött az indoklás a Bihar megyei prefektúráról, miért nem szeretnék azt, hogy a váradi központi híd Szent László nevét viselje.
Hirdetés

A Bihar Megyei Névadásokat Elbíráló Bizottság azért nem támogatja az ötletet, hogy a városalapító lovagkirályról, Szent Lászlóról nevezzék el a Nagyvárad központjában található hidat – melyet a helyi magyarok eleve Szent László-hídnak neveznek –, mert az zavarná a román nemzeti egység szimbolisztikáját. Az Erdon.ro beszámolója szerint április 3-án döntött erről az öttagú bizottság egy ülésen, melyen csak hárman voltak jelen. Mindhárman a Szent László elnevezés ellen szavaztak.

Claudia Timofte, a Bihar Megyei Prefektúra kancelláriájának vezetője a portálnak elmondta: nem tartja logikusnak azt, hogy a hivatalosan Ferdinand és Unirii tereket – amelyek a román nemzet egységét jelképezik – egy olyan híd kösse össze, amely egy magyar történelmi személyiségről van elnevezve. A bizottság szerint a hidat Ferdinand királyról kellene hivatalosan elnevezni. Ilie Bolojan polgármester nem kívánt nyilatkozni az ügyben, mint mondta: „a húsvéti időszakban meg kéne kímélni az embereket az effajta hírektől”.

Hirdetés