Szabadlábon a feltételezett székelyhídi gyilkos

A bizonyítékok nem tökéletesek. A helybeliek azért nem örülnek.
Hirdetés

Védője kérésére előzetes letartóztatásból házi őrizetbe helyezte át a nagyváradi táblabíróság Sabin Cristian Godját, a székelyhídi Baczoni Izolda feltételezett gyilkosát. A fiatal férfit tavaly alapfokon különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés vádjával tizennyolc év letöltendő börtönbüntetésre ítélte a Bihar megyei törvényszék, de a vádlott megfellebbezte az alapfokú döntést.

„Nem beszélhetek az egész város nevében, hisz nyilván a hozzátartozói örülnek ennek, de azok körében, akikkel én kapcsolatba kerültem, hatalmas felháborodást keltett, mindenki megbotránkozott a határozaton” – ecsetelte a Krónikának a székelyhídiak reakcióját a helyi polgármesteri hivatal egyik munkatársa.

Emlékezetes ugyanis, hogy amikor az áldozat eltűnt, a közösség egy emberként próbált rátalálni, és miután kiderült a tragédia, több százan vettek részt a megemlékezésen. „Lincshangulat azért még nem alakult ki, de igazából sokan csak ma (csütörtökön – szerk. megj.) tudták meg, hogy Godját kedd este házi őrizetbe helyezték” – tette hozzá a neve elhallgatását kérő közhivatalnok.

Az első fokon elítélt vádlott ügyvédjét, Ioan Savát nem lepte meg az ítélőtábla számukra kedvező határozata, mert – mint arra a Bihoreanul hetilapnak nyilatkozva rámutatott – az ügyészség elsősorban arra építette fel a vádat, hogy a lány halála után Godja használta annak telefonját, majd zálogba adta azt. Csakhogy Godja védője szerint utólag kiderült, hogy a készülék, amelyre a rendőrök rátaláltak, nem az áldozaté, hanem a fiúé volt. Ezt az egyéni telefonazonosító szám igazolja.

Hirdetés

A Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ) 23 éves irodavezetőjére a székelyhídi Petőfi Sándor Gimnázium melletti nádasban találtak rá holtan 2013 júliusában, miután a vád szerint volt barátja, a két évvel fiatalabb Godja – akivel szemtanúk szerint együtt távozott a helyi szórakozóhelyről – máig ismeretlen okokból megfojtotta, és a vasúti sínek közelében, egy vizesárokban hagyta.

Képünkön a Baczoni Izolda halálát követő székelyhídi megemlékezés. Kép: Reggeli Újság

Hirdetés