Mostantól útlevelet is hoz a postás

Merthogy áprilistól csekély illeték ellenében nem kell sorban állni az úti okmányért.
Hirdetés

Április elsejétől kezdődően az útlevelet igénylők 7,97 lejes felár ellenében kérhetik az okmány házhoz szállítását. Az úti okmányt a Román Posta munkatársai kézbesítik a kérelmezőnek.

Románia Európai Unióhoz való csatlakozását követően az EU-n belüli utazáshoz felnőtteknek nem szükséges az útlevél, személyi igazolvánnyal probléma nélkül lehet utazni. A külföldön munkát vállalóknak előnyös az okmány, az EU-n kívülre utazóknak azonban elengedhetetlen az útlevél. A gyerekek külföldi utazásához azonban ki kell váltani az útlevelet. Az öt évig érvényes biometrikus útlevél 270 lejbe kerül (ezt az összeget a CEC Bankban kell befizetni), ugyanakkor 22 lejes konzulátusi illetéket is ki kell fizetni a kincstárban.

A 12 évesnél fiatalabb gyerekek esetében az elektronikus útlevél csak három évig érvényes, az ő esetükben az okmány ára 244 lej, ehhez hozzáadódik a szintén 22 lejes illeték. A 12 hónapig érvényes, ideiglenes útlevél igénylése esetén 100 lejt kell a CEC Bankban befizetni, ugyanakkor a kincstárban a 22 lejes illeték mellett egy 100 lejes plusztarifát is felszámolnak. A lakosság érdekében az útlevelet kérés esetén házhoz szállítják.

Tavaly júliustól az útlevelet igénylők kérhették, hogy illeték fejében házhoz szállítsák az úti okmányt. Eddig a katonai posta kézbesítette az útlevelet, azonban április elsejétől igény esetén a Román Posta munkatársai kézbesítik majd az úti okmányt, 7,97 lejes (áfával együtt) illeték ellenében.
 

Hirdetés