Tamás: a kormány finanszírozza az önkormányzati kétnyelvűséget!

Például a tolmácsok bérét, meg a kétnyelvű táblákat.
Hirdetés

Kisebb, magyar-magyar vita alakult ki kedden a Kovászna megyei közgyűlés ülésén a magyar nyelv használatáról. A vita egyik folyományaként kiderült: az illetékesek azt szeretnék, ha a kormány finanszírozná a kétnyelvűség biztosítását.

Bedő Zoltán az Erdélyi Magyar Néppárt nevében ugyanis kifogásolta, hogy „szokásossá kezd válni” a magyar nyelv mellőzése a tanácsüléseken. Ezt Tamás Sándor, a közgyűlés elnöke kikérte magának, azt hagsúlyozva, hogy az elmúlt hat esztendőben általános volt a kétnyelvűség a megyei tanácsban. Erre Kulcsár-Terza József polgári párti tanácsos felidézte, már hat éve javasolják egy tolmácsgép beszerzését, de „csak szavazunk róla, s nem történik semmi”. Az „önkéntes tolmácsként” is dolgozó tanácselnök válaszában megígérte: a tolmácsgépet még idén beszerzik.

Tatár Márta RMDSZ-tanácsos azt javasolta, hogy a kétnyelvűség biztosítása érdekében a román kormány költségén alkalmazzanak legalább két szinkrontolmácsot. A megyei tanács elnöke ez ügyben a miniszterelnökhöz akar fordulni, hogy egyrészt a leendő tolmácsok bérét, másrészt a kétnyelvű táblák elkészítésével járó többletköltségeket vegye át a kormány, mert ezek a kiadások nem fordulnak elő a megyék legnagyobb részének költségvetésében.
 

Hirdetés