Márton Árpád: ne szóljon bele Johannis a parlament döntéseibe

Azt állítani, hogy a parlament gátolja az igazságszolgáltatás munkáját „akkora hazugság, mint egy ház” – mondja az RMDSZ-es honatya.
Hirdetés

Az RMDSZ-es képviselő szerint nem igaz, hogy a parlament gátolja az igazságszolgáltatás munkáját azzal, ha nem hagyja jóvá egyes honatyák elleni bűnvádi eljárás lefolytatását. Minden vádlottat megilleti az a jog, hogy szabadlábon védekezhessen egy ellene indított bűnvádi eljárás során. Kivételt csak abban az esetben tesznek, amennyiben fenn áll egy újabb bűncselekmény elkövetésének, a bizonyítékok eltüntetésének, a tanúk befolyásolásának vagy az ország elhagyásának veszélye – érvelt az RMDSZ Kovászna megyei képviselője az Agerpresnek.

A politikus úgy vélekedett: az ügyészek és a bírák nap mint nap megszegik a vizsgálati fogságba-helyezés törvényes kereteit, ezért a hatalommal való visszaélés okán nekik is az elítéltek között lenne a helyük. Dan Șova és más honatyák ügyében is olyan tettek alapján kérték az előzetes letartóztatást, melyeket a gyanúsítottak legalább 5–6 éve követhettek el, tehát

nem áll fenn annak a veszélye, hogy megsemmisítsék a bizonyítékokat – hangsúlyozta Márton.

Az elmondottak alapján az RMDSZ-es képviselő levonta a következtetést: azt állítani, hogy a parlament gátolja az igazságszolgáltatás munkáját „akkora hazugság, mint egy ház”. Șovát anélkül is megvádolhatja és elítélheti az ügyészség, hogy a szenátus bármit is mondana – tette hozzá.

Márton annak a véleményének is hangot adott, hogy Klaus Johannis államfő elődje, Traian Băsescu példáját követi, amikor megpróbálja megmondani a parlamentnek, hogy az mit tegyen. Az államfőnek nem áll jogában ilyenképpen nyomást gyakorolni a mentességet élvező törvényhozásra.  

Fotó: pressalert.ro

Hirdetés