Tovább csökkent az alapkamat

A Román Nemzeti Bank (BNR) 2 százalékra csökkentette az alapkamatot kedden.
Hirdetés

A román jegybank közlése szerint nem módosult a bankok tartalékrátája, így a valuta tartalékráta változatlanul 14 százalék, a lej tartalékrátája 10 százalék maradt. A 25 bázispontos csökkentés összhangban van az elemzői várakozásokkal, amelyek szerint várhatóan ez volt az utolsó csökkentés az idén – írta a Mediafax hírügynökség. Az elemzők többsége ugyanis arra számít, hogy az év végén 2 százalék lesz az alapkamat Romániában. A becslések 1,75 százalék és 2,75 százalék között váltakoznak.

A jelenlegi történelmi mélypont elemzők szerint egy csökkentési ciklus végét jelenti, amely tavaly augusztusban kezdődött. Azóta ez volt a hatodik mérséklés. Legutóbb február elején csökkentette szintén 25 bázisponttal a román jegybank igazgatótanácsa az alapkamatot.

A BNR február elején 2,1 százalékra mérsékelte az idei inflációs előrejelzését a korábbi 2,2 százalék helyett. 2016-ban 2,4 százalékos inflációra számítanak, miután szintén február elején módosították a korábbi 2,6 százalékos előrejelzést. Februárban 0,4 százalék volt az éves infláció.

Fotó: cotidianul.ro

 

Hirdetés