Himnuszbírság: ítélet pénteken

Elképesztő érvekkel ragaszkodik a román hatalom képviselője ahhoz, hogy jogosan bírságolt a magyar nemzeti imádság elénekléséért.
Hirdetés

Pénteken hirdet ítéletet a sepsiszentgyörgyi bíróság a Magyar Polgári Párt „himnusz-perében”, a tegnap lezajlott érdemi tárgyaláson a legfőbb téma továbbra is az volt, hogy kit büntetett meg a prefektúra, kevés szó esett a bírság jogosságáról.

Kovászna megye kormányhivatala december másodikán állította ki az 5000 lejes bírságról szóló jegyzőkönyvet az MPP megyei szervezete nevére, amiért tavaly június 4-én, az általuk szervezett trianoni megemlékezésen összegyűltek elénekelték a magyar himnuszt. A 2001/1157-es – a zászló, himnusz és jelképek használatára vonatkozó – sürgősségi rendeletre hivatkoztak, amelyben az áll, hogy más államok himnusza ünnepi alkalmakkor énekelhető, amikor jelen van az adott állam hivatalos képviselője is.

A tárgyalás egy hónappal ezelőtti szakaszában a vita arról folyt, hogy nem az MPP megyei, hanem annak városi szervezete kért engedélyt a megemlékezésre, és tegnapra megérkezett a polgármesteri hivatal erről szóló átirata is. Az MPP ügyvédje kitért arra is, hogy a sürgősségi kormányrendelet hivatkozott cikkelye  nem tartja tiszteletben a nemzetközi jogot és a kölcsönösség elvét. Magyarország csíkszeredai konzulja levélben jelezte, hogy hazájában senkit nem büntetnek a román himnusz elénekléséért, ez sehol, semmilyen formában nem tilos, így Romániában sem szabadna tiltani a magyar himnusz eléneklését. A prefektúra jogásza azonban gyorsan leseperte érveit: véleménye szerint a kölcsönösség elve lehetséges, de nem kötelező. Az MPP ügyvédje kitért a bírság túlzott mértékére és arra, hogy eddig példátlan esetről van szó, véleménye szerint nem történt kihágás, így a büntetés sem jogos. A prefektúra jogásza kiemelte, az említett kormányrendelet valójában „nem tiltja a himnusz eléneklését, csupán meghatározza, milyen körülmények között lehet”. A bíró pénteken délelőtt 10 órára ígérte az ítélet nyilvános kihirdetését.

A tárgyalás után Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki elnöke elmondta, számára egyértelmű, a prefektúra lépése pártja ellen irányult, válasz volt a november 29-ei sepsiszentgyörgyi nagygyűlésükre. Meg¬látása szerint az lenne a normális, ha az ítélet kimondaná, ilyesmiért nem lehet bírságot kiszabni.
 

Hirdetés