RMDSZ-es törvénymódosítás a helyi rádiók védelmében

Mivel az érintettek szerint az országos adókhoz mérten aránytalanul magas jogdíjakat követelnek tőlük.
Hirdetés

A szakma megkeresésére nyújtott be több törvényhez módosító indítványt Márton Árpád. Az RMDSZ háromszéki parlamenti képviselője egyrészt a helyi rádióadók által befizetett adók csökkentését, továbbá a foglalkoztatottság növelését szeretné elérni.

„Nincsen rendben az, hogy – a jelenlegi előírásoknak megfelelően – egy kisvárosi rádió fele annyi illetéket fizet a szerzői jogok védelmében létrejött szervezeteknek, mint egy országos lefödöttségű adó” – mondja a képviselő. A negyedévenként befizetendő illeték ugyanis egy helyi adónál nem lehet kevesebb mint 500, egy országos adónál 1000 eurónak megfelelő lej.

Ez már csak azért is igazságtalan, mert amíg egy országos adó elvben húszmillió emberhez jut el, addig a legtöbb helyi adó hallgatottsága néhány tízezres, esetleg százezres nagyságrendű. Mint ismeretes, a kézdivásárhelyi Siculus rádió éppen eme illetékfizetési kötelezettség miatt került lehetetlen helyzetbe.

„A szerzői jogvédő szervezetek monopolhelyzetben vannak, még a nagy rádiókkal szemben is. A kicsiket még formailag sem hívják meg, amikor eldöntik, hogy kinek mennyit kellene fizetnie. Ezért azt javasoltam, hogy a helyi adók képviselői vehessenek részt a tárgyaláson, és azt is, hogy a befizetett illeték arányos legyen a potenciálisan elérhető hallgatók számával” – magyarázza Márton Árpád.
 

Hirdetés