„Minden, mi szép és jó, az liberális”

Csoma Botond lett a Szabadelvű Kör új elnöke.
Hirdetés

Bognár Zoltánt váltja az RMDSZ Szabadelvű Kör platformja élén Csoma Botond. A kolozsvári városi tanácsost a múlt héten választották a kör elnökévé. Bognár alelnökként folytatja, a másik alelnök Eckstein-Kovács Péter.

Hétfői közleménye szerint Csoma Botond a Szabadelvű Kör elnökeként nagy hangsúlyt kíván fektetni az aktuálpolitikai eseményekre való reflektálásra,

a szabadelvű szempontok megjelenítésére.

Fontosnak tartja több erdélyi városban is újraalakítani a helyi szervezeteket, kerekasztal-beszélgetések révén elősegíteni a választókkal való kommunikációt.

Bognár Zoltán beszámolt arról, hogy négyéves elnöksége idején elsősorban Kolozsváron megrendezett előadásokkal, kerekasztal-beszélgetésekkel igyekezett közvetíteni a szabadelvű értékrendet. Elmondása szerint jónéhány rendezvényüket különösen nagy érdeklődés kísérte, amely mind a részvétel, mind a sajtóvisszhang terén megmutatkozott.

A leköszönő elnök fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy mind a romániai liberális párt, mind a magyarországi, szocialistákkal együtt kormányzó liberális párt romániai magyarokat érintő nyilatkozatai nehéz helyzetbe hozták a Szabadelvű Kört. Nehéz volt tudatosítani az erdélyi magyarokban, hogy az önérzetüket, értékeiket vagy érdekeiket folyamatosan megsértő romániai román vagy magyarországi magyar liberálisok és a Szabadelvű Kör között nem lehet, és nem is szabad egyenlőségjelet tenni.

A liberalizmusnak sok irányzata van, és a liberális alapértékek a kisebbségeket védik – fejtette ki Bognár.

A Szabadelvű Kör liberalizmusa kisebbségbarát liberalizmus,

amely egyszerre kíván szabadságot biztosítani az egyének és a nemzeti kisebbségek számára. Romániában mind az egyének, mind a nemzeti kisebbségek jogainak szélesítése mellett érvel. Egyszerre tartja fontosnak, hogy az egyének minden vonatkozásban szabadok lehessenek, és azt, hogy a magyarság megőrizhesse anyanyelvét, fejleszthesse intézményhálózatát, és részesüljön a személyi elvű kisebbségi autonómia jelentette előnyükben. A sajátos identitással, kulturális adottságokkal rendelkező régiók esetében, mint amilyen a Székelyföld, pedig teljesen természetesnek érzik a területi autonómia igényét.

Hirdetés

Eckstein-Kovács Péter azzal kezdte, hogy

„minden, mi szép és jó, az liberális”,

senkinek sincs oka félni tőle. A restitúció kapcsán kifejtette: általános kriminalizálásával a Szabadelvű Kör nem ért egyet. Elítéli, hogy etnikai kérdést kreáljanak belőle. Nem elfogadható, hogy a romániai magyarság számára fontos egyházaknak visszaszolgáltatott ingatlanokat az állam megpróbálja visszavenni. Komoly visszaélés, hogy egyesek úgy próbálják beállítani, mintha a kommunista rezsim által elkobzott javaikat jogtalanul szerezték volna vissza.

(A fotón Csoma Botond. A kép egy másik eseményen készült.)

 

Hirdetés