Izgalmas részletek derültek ki a Germanwings-pilótáról

Korábban pszichiátriai kezelés alatt állt, megszállottja volt az Alpoknak és valami nagyszabású dologra készült.
Hirdetés

A lezuhant Germanwings-gép másodpilótája megszállottja volt a francia Alpoknak, jól ismerte a katasztrófa helyszínét, amelyet fölött vitorlázórepülővel korábban többször is átrepült – mondták a férfi németországi vitorlázórepülő egyesületének tagjai szombaton a Le Parisien című francia napilapnak.

A montabauri egyesületi tagok szerint a halálos balesetet okozó Andreas Lubitz többször is járt a baleset helyszínétől légvonalban néhány percre található Sisteron repülőklubjában. „Andreas részt vett foglalkozásokon a provence-i Alpokban. Szenvedélyesen szerette, sőt

megszállottja volt az Alpoknak.

Bizonyos vagyok abban, hogy ismerte a katasztrófa helyszínét, mivel vitorlásrepülővel már átrepült fölötte” – mondta Dieter Wagner. A férfi ugyanakkor nem gondolja, hogy a másodpilóta szándékosan választotta ki ezt a helyszínt a repülőgép megsemmisítésére. „Honnan tudta volna előre, hogy a kapitány pont ezen a helyen fog kimenni a pilótafülkéből?” – tette hozzá a France2 közszolgálati televíziónak adott interjúban. A repülőklub tagjai megerősítették, hogy Lubitz családjával és egyedül is járt nyaralni a francia Alpokba.

A BBC legfrissebb híre szerint viszont a Andreas Lubitz egy évvel ezelőtt

beszélt arról, hogy valamit tenni akar.

„Egy nap tenni fogok valamit, ami megváltoztatja az egész rendszert, és mindenki meg fogja ismerni a nevemet, emlékezni fognak rám” – idézi a pilóta exbarátnőjét a Bildnek adott interjúból a BBC.

Az exbarátnő, a 26 éves utaskísérő öt hónapon át dolgozott együtt Lubitzcal. „Azért történhetett, mert megértette, hogy egészségügyi problémái miatt a nagy álma, hogy a Lufthansánál kapitány legyen, gyakorlatilag lehetetlen” – mondta a nő a Bildnek.
Közben az is kiderült, hogy a halálos tragédiát okozó másodpilóta depressziós volt, mentális problémáit azonban eltitkolta a munkaadói elől, korábban másfél évig

pszichiátriai kezelés alatt állt.

A baleset helyszínén szombaton is folytatódott a kutatás. Ötödik napja keresik a repülőgép második, a repülési adatokat rögzítő fekete dobozát, amelytől újabb részleteket remélnek a katasztrófa lezajlásáról, valamint folytatják az áldozatok maradványainak összegyűjtését az 1 500 méter tengerszint feletti magasságban elterülő szakadékos, meredek hegyvidéken, ahova a mintegy hatvan fős alakulatot a Seyne-les-Alpes nevű településen kialakított központból két helikopter szállítja.
A mentés vezetője szerint a repülőgép becsapódása olyan erős volt, hogy

eddig egyetlen ép holttestet sem találtak.

Hirdetés

Patrick Touron egyértelművé tette, hogy emiatt a 150 áldozat azonosítása nagyon bonyolultnak ígérkezik.

A 40-60 fokos meredek sziklafalakon állandó a kőomlás veszélye, ezért a helyszínelőket a magashegyvidéki csendőrség tagjai kötelekkel biztosítják. A holttestek maradványait helikopterekre erősítve szállítják a Seynes-les-Alpes-ban kialakított laboratóriumba, ahol a rendőrség a mínusz 20 fokos hűtőkamrában őrzött maradványokból megpróbál a lehető legtöbb információt megtudni. Intenzíven keresik a másodpilóta holttestének maradványait, hogy azokból megállapítsák:

Lubitz állt-e gyógyszer, kábítószer vagy alkohol hatása alatt

a baleset pillanatában. Miután a holttestek jelentősen roncsolódtak, minden apró részlet (ujjlenyomat, ékszerek) segítségül szolgálhat az azonosításhoz. „Katasztrófák alkalmával az azonosítás 90 százalékban a fogak alapján történik, de ebben a konkrét esetben, elsősorban a DNS-minták alapján” – jelezte a mentésvezető. Elmondta, hogy eddig a 150 áldozat holttestének 400-500 darabját emelték ki és kezdték elemezni a DNS-minták alapján, amelyeket a hozzátartozóktól vett mintákkal fognak összehasonlítani egy Párizs közeli laboratóriumban. Tőlük elsősorban nyálmintákat vettek, amikor csütörtökön ellátogattak a katasztrófa helyszínére.
    

Fotó: telegraph.co.uk

Hirdetés