Megízlelheti a székelyíz-tagadó fogyasztóvédő a székelyek bosszúját

A székely ízű fagyi visszanyal: „román ízű” termékeket jelentettek fel a székely ízeket tagadó háromszéki román fogyasztóvédőnél.
Hirdetés

Egy, a „román ízek” reklámszlogent kifogásoló sepsiszentgyörgyi fiatalember azzal a perirattal fordult Mircea Diaconhoz, a Kovászna megyei fogyasztóvédelem vezetőjéhez, hogy indítson eljárást két bukaresti cég ellen, és kötelezze ezeket – akár a „székely ízek” esetében az udvarhelyi céget –, hogy távolítsák el a címkéjükről a „megtévesztő” szókapcsolatot.

Mint ismeretes, a Kovászna Megyei Fogyasztóvédelmi Hivatal vezetője január 22-én figyelmeztetésben részesítette az egyik kézdivásárhelyi üzletet, amiért az „székely ízű” szalámit forgalmazott, valamint – miután kiderült, hogy lejárt termék is akad a szóban forgó üzlet polcán –, büntetést róttak ki az egységre. Mircea Diacon akkor a következőt nyilatkozta, „a törvények világosan fogalmaznak: a »székely íz« badarság. Ha valaki meghatározza, hogy milyen a székely íz, azonnal próbát veszünk a termékből, és megpróbáljuk beazonosítani azt”. Az arra vonatkozó kérdést, hogy mi a véleménye arról, hogy egyes termékeken szerepel a „román íz” kifejezés: ezt azzal hárította, hogy Háromszéken nem találkozott ilyen termékekkel, de jelentik Bukarestnek az esetet.

Az ügy fejleményeként egy sepsiszentgyörgyi fiatalember hivatalosan is kifogást emelt a „román ízek” szókapcsolat használata ellen.

„A háromszéki fogyasztóvédelmi hivatal vezetőjének legutóbbi – a »székely ízek« apropóján született – törvényértelmezése tükrében petíciót fogalmazok meg a Mega Image, illetve a Kandia Dulce vállalkozások ellen, akik félrevezető szlogent használnak termékeiken. Személyesen nem kóstoltam egy románt sem, de tudom, hogy az ízek például édesek, keserűek, de semmiképpen sem lehetnek románok. Éppen ezért kérem, indítsanak kivizsgálást az előbb említett esetekben, és kötelezzék a termelőket, hogy távolítsák el csomagolásaikról a»román íz« kifejezést, és használják az édes, keserű és hasonló megnevezéseket” – áll a hivatalos beadványban.
 

Hirdetés