Magasról tesz a kormány a diszkriminációellenes tanácsra

A himnuszéneklés miatt kirótt bírság nyomán feljelentették a háromszéki prefektust a testületnél. A kormány képviselője nem jelent meg a tárgyaláson.
Hirdetés

Nem jelent meg a román kormány képviselője az Országos Diszkriminációellenes Tanács (CNCD) előtt, így Kulcsár-Terza József, az MPP háromszéki elnöke egyedül mondta el álláspontját a himnuszbírság miatt kezdeményezett ügyben. Döntését később közli a testület.

Tavaly december elején 5000 lejre bírságolta a Ko¬vászna megyei prefektúra az MPP-t, mert törvénytelennek minősítette, hogy június 4-én az általuk szervezett trianoni megemlékezésen az egybegyűltek elénekelték a magyar himnuszt. A polgáriak nemcsak bíróságon nyújtottak be óvást a büntetés ellen, de a CNCD-t is felkérték, vizsgálja meg az ügyet, mert véleményük szerint diszkriminatív a prefektúra döntése. A két héttel ezelőtti első meghallgatás után a testület felkérte a kormányt, küldje el képviselőjét, hogy megindokolja, miért szükséges az a kormányrendelet, amely megszegéséért kirótták a bírságot, ám a kabinet válaszra sem méltatta az alárendeltségébe tartozó intézményt.

Kulcsár-Terza József ezt felháborítónak nevezte, elmondta, ügyvédekkel egyeztet, hogy feljelenthetik-e az ügyészségen a kormányt, amiért nem végzi feladatát, nem teljesíti kötelességét.

Az MPP háromszéki elnöke kifejtette: bár nem volt ellenfele, ő elmondta álláspontját, és átadta az érvelését alátámasztó dokumentumokat is. A tanács harminc napon belül köteles döntést hozni és működési szabályzata szerint a távolmaradás miatt a kormányt meg is bírságolhatja, „bár ez minket már nem melegít” – fogalmazott az MPP-s politikus.
 

Hirdetés