Így védte az RMDSZ Dan Şova mentelmi jogát

Zajlik a korrupcióellenes harc a parlamentben.
Hirdetés

A Gândul portál videóra vette a Dan Şova mentelmi jogáról tartott szerdai szenátusi szavazást, a felvételekről azonosítani lehet 35 szenátort, akik szavazatukkal ellenezték Şova kiadását az ügyészségnek.

Şova mentelmi jogának megvonására 67-en szavaztak.

Az azonosíthatóan ellenszavazatot leadó 35 szenátor többsége PSD-s, de akadnak közöttük PLR-sek, UNPR-sek, PC-sek is.

Az RMDSZ-frakció jelen levő tagjai szintén arra szavaztak, hogy a szenátus ne vonja meg Dan Şova mentelmi jogát.

A Gândul szerint nemmel szavazott Biró Rozália, Klárik László, Tánczos Barna, László Attila és Verestóy Attila is. A frakció többi tagja – Markó Béla frakcióvezető, Pataki Csaba és Végh Sándor – nem szerepel a felvételeken.

 

 

Hirdetés

A titkos szavazás úgy történik, hogy egy fekete és egy fehér színű golyót kell egy fekete és fehér urnába dobni. Igen szavazatot jelent, ha fekete golyó megy a feketébe és fehér a fehérbe, míg a színek felcserélése nemmel egyenértékű.

Dan Şova „megmentése” egyébként nem maradt visszhang nélkül. Többen az utcán tüntettek Bukarestben, de pénteken az ország több nagyvárosában is utcára vonulnak az emberek, hogy tiltakozzanak a honatyák mentelmi joga ellen.

Klaus Johannis államfő is bírálta a szavazás végeredményét, és ismét hangsúlyozta, senki se állhat a törvények felett. Aggodalmát fejezte ki a holland és az amerikai nagykövetség is, nyilatkozatuk szerint nem szabad visszaélni a mentelmi joggal.

Az államfő és a nagykövetségek egyébként azt követően is rosszalló nyilatkozatokat tettek, hogy a képviselőház nemrég elutasította Borbély László RMDSZ-képviselő mentelmi jogának megvonását.
 

Hirdetés