Nagyon szeretnének németül tanulni a szatmári diákok

Rájöttek, hogy előnyt jelent alaposan elsajátítani az idegen nyelveket.
Hirdetés

Egyre nagyobb az érdeklődés a német nyelvű oktatás iránt Szatmárban. A Német Demokrata Fórum Szatmár megyei szervezete jelentős hangsúlyt helyez a német nyelvű oktatás megerősítésére — tájékoztatta a Szatmári friss Újságot Johann Leitner, a szervezet megyei elnöke és Stefan Kaiser, a Johann Ettinger Német Gimnázium vezetőtanácsának tagja. A 2015–2016-os tanévben a szatmárnémeti Johann Ettinger Német Gimnáziumban ősztől négy előkészítő osztály indul.

Eredetileg három osztályt hagytak jóvá száz gyerekkel, de a túljelentkezés miatt négy osztály indítását engedélyezte a Szatmár Megyei Tanfelügyelőség, százhuszonöt gyerekkel. Így minden olyan gyerek német nyelven kezdheti a tanulmányait, akinek a szülei úgy döntenek, hogy élnek ezzel a lehetőséggel. Szatmár megyében az utóbbi két évben a Johann Ettinger-gimnázium ceum diákjai érték el a legjobb eredményeket az érettségin, az iskola végzősei közül nagyon sokan jutottak be egyetemekre, és német nyelvtudásuk miatt sokan kaptak munkát német érdekeltségű cégeknél.

Nagykárolyban is indul német előkészítő osztály az 1-es Számú Általános Iskolában, sajnos, a huszonöt helyre csak tizennégyen jelentkeztek, így kisebb létszámmal indul az osztály. A nagykárolyiak és a Nagykároly környéken lévő falvak lakosai még nem ismerték fel, hogy a német nyelv ismerete milyen lehetőségeket nyújt a fiatalok számára. Ezen a vidéken sok német érdekeltségű cég működik, és előnyös az, ha az alkalmazottak beszélik a német nyelvet.
 

Hirdetés