Magyar felzúdulás a kovásznai Avram Iancu-szobor támogatása miatt

Tetszettek volna akkor tiltakozni, amikor a románok a magyarok lemészárlásáért felelős martalócról nevezték el az iskolát – mondja az önkormányzat.
Hirdetés

Hazaárulók, megalkuvók és még ennél cifrább „titulusokat” is kapott a kovásznai önkormányzat képviselő testületének RMDSZ-es frakciója honlapunk Véleményfalán és a Facebookon, amiért két ellenszavazattal – Kopacz Levente és Molnár János – ugyan, de jóváhagyták a 19 ezer lejes támogatást a vajnafalvi Avram Iancu Gimnáziumnak egy Avram Iancu-szobor állítására.

A megfogalmazott kritikákban azt nehezményezik, hogy a fürdőváros magyar képviselői egy olyan vitatott személyiség emlékének ápolására hagytak jóvá pénzt, akinek kezéhez az 1848–49-es szabadságharc alatt (Az erdélyi vérengzés néven elhíresült magyarellenes támadásokról van szó, mely 1848. október 19. és 1849 januárja között zajlottak.) magyarok vére tapadt. Sokak szerint a városatyák nem magyarhoz méltó magatartást tanúsítottak, és olyan a kicsengése az egésznek, „mintha a zsidók egy Hitler-szobor állítását támogatnák”.

Thiesz János kovásznai polgármester szerint nem kellene mindennel az etnikai ellentétet szítani. Az iskola Avram Iancu népfelkelő nevét viseli, és ha a román közösség az iskola névadójának szobrot szeretne állítani, akkor ehhez joga van, erre pályáztak, így megkaphatják a támogatást. Az elöljáró szerint akkor kellett volna lázongani, amikor a tanintézmény a 90-es években felvette az Avram Iancu nevet.
 

Hirdetés